Egyre gyorsul az elöregedés Japánban

Hírek D. GY.
40 ezerrel kevesebb 20 éves fiatal él a szigetországban, mint tavaly, és ők is egyre pesszimistábbak.

Rekordmélységbe csökkent a 20 éves japán állampolgárok száma 2021-ben, a rendelkezésre álló munkaerő vészesen fogy. A kilátások is meglehetősen sötétek, hiszen ez a generáció már a lassú gazdasági növekedés, az alacsony infláció és a zérókamat-politika keretei között nőtt fel és a jelek szeirnt nem is bízik abban, hogy ez különösebben változna.

Egyre olcsóbb a tonhal a japán fővárosban

A hivatalos statisztikák szerint 2022. január 1-én a 20. életévüket betöltött japán fiatalok száma 1,2 millió volt, 40 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez 1968., az erre vonatkozó statisztikák gyűjtése óta a legsiralmasabb adat. A születési ráta tavaly 1,34 volt, mindössze 840 ezer gyermek jött világra. Tavaly év elején a népesség 126,6 millió fő volt, folyamatos csökkenés tapasztalható a 2008-as csaknem 128 milliós csúcsot követően.

Japánban a 20. életév betöltése jelentette hosszú évekig a nagykorúságot, a közelmúltban csökkentették 18-ra.

Felmérések szerint egyre csökken azoknak a fiataloknak a száma, akik szeretnének önálló vállalkozást indítani, inkább a kockázatmentesebb utat választják – alkalmazottak lesznek. Ez arra utal, hogy a mai japán fiatalok nem bíznak a gazdasági fellendülésben, nem vállalnak kockázatot, a biztos megélhetést keresik.

A Macromill nevű kutatóintézet által készített felmérés szerint a mai japán fiatalokat sokkal kevésbé érdekli, hogy mi történik a világban, mint elődeiket, inkább befelé fordulnak, s ezt a trendet a pandémia csak még jobban felerősítette. Az előző évben végzett felméréshez képest jelentősen csökkent azoknak a fiataloknak a száma, akik külföldön szeretnének tanulni vagy munkát vállalni. Különösen aggasztó a kutatók szerint, hogy a munkájukban az angol nyelvet használni kívánók aránya a 10,6 százalékponttal 38 százalékra csökkent a tavalyi helyzethez képest.

Gyermekvállalás Romániában: kockázatból lehetőség

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink