Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Hírek B. M. T.
Október elsején egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre.

Október elsején egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. A döntésről levélben is tájékoztatja az érintett ügyfeleket a cég. „Az Erste tavaly szeptemberben vált a Random Capital tulajdonosává, a biztos banki háttér pedig a korábbiaknál is vonzóbbá tette a szolgáltatót az ügyfelek szemében: a Random ma már közel 33 ezer értékpapírszámlát éd mintegy 108 milliárd forintos megktakarítási állományt kezel – ez az állományt tekintve 47 százalékos növekedés, a számlák számában pedig 54 százalékos tavaly szeptember óta. Az Erste Pénz-, Tőkepiacok és Vagyonkezelés divíziója több mint 297 ezer értékpapírszámlán 2894 milliárd forintot meghaladó értékű vagyont kezel„ – emlékeztet a közlemény.

Az egyesülésre a megváltozott piaci viszonyok miatt van szükség. „Az infláció növekedése, az orosz-ukrán háború gazdasági következményei és a költségvetés konszolidációja miatt bevezetett adóváltozások minden vállalatot a korábbi stratégiája átgondolására kényszerítenek. Az ügyfélkiszolgálás minőségének további javítása elengedhetetlen ahhoz, hogy helyt tudjunk állni a nemzetközi piaci versenyben. A fejlesztési igényeknek azonban csak költséghatékony működés mellett tudunk megfeleni” – hangsúlyozta Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az Erstének a két társaság egyesülése jelentős megtakarítást hoz: a tőzsdei tagsági díjak, az adminisztrációs és könyvelési költségek mellett csökken a kereskedési rendszerek fenntartásának és üzemeltetésének díja is. Az egyesülésnek ugyanakkor nem célja a létszám csökkentése. „ Számítunk a Random Capitalnél dolgozó kollegáinkra, hiszen ők olyan tudást, értéket, know-how-t hoztak már eddig is az Erste csapatába, amellyel erősíteni tudjuk digitális kompetenciáinkat” – tette hozzá Cselovszki Róbert. Kiemelte: az Erste, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új online üzletágat alakít ki, amelynek többek között az internetes kereskedelmi rendszer fejlesztése lesz a feladata. Az új, minden eddiginél jobb online értékpapírkereskedő-rendszert az év eleje óta az Erste és a Random közösen fejleszti, és a tervek szerint jövőre bevezetik.

Az egyesülést követően a Random ügyfeleinek az Erste kereskedési rendszere áll majd rendelkezésre, ami változást jelent néhány intrumentumnál és szolgáltatásnál. Az egyesülés technikai részleteiről szeptemberben részletes levélben küld a cég tájékoztatást. Ezzel egyidőben az Erste Befektetési Zrt. egységesíti az internetes kereskedés díjait és új Online számlacsomag díjjegyzéket vezet be. Az új kereskedési díjakat egységesen 2022. szeptember elsején vezetik be, az Erste és a Random kereskedési felületein is. A változások a kereskedés díjait is érintik a hazai és külföldi piacokon egyaránt. Az egyesülést követően a Random Capital ügyfeleinek is az Erste Befektetési Zrt. Online számlacsomag díjjegyzéke lesz irányadó valamennyi díjtételnél. A Random ügyfelei ugyanakkor 2023. december 31.-ig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.

Az Erste a saját online kereskedési rendszere, a Netbroker indulása, vagyis 2006 óta nem változtatott online díjain. Az új díjstruktúra az Erste jelenlegi diszkont szolgáltatásait (Hozamplaza) harmonizálja a Random díjaival, az új Online üzletágban pedig már az Erste ügyfélkiszolgálási standardjai érvényesülhetnek. Ezeken a platformokon az ügyfelek eddig is egyfajta diszkont brókeri szolgáltatást kaptak, alacsonyabb díjakkal kereskedhettek egyes részvénypiacokon az interneten keresztül, de számlájukhoz kijelölt bróker, üzletkötő vagy bankár nem tartozott. A Random ügyfelei hozzáférnek majd az Erste eddig számukra el nem érhető szolgáltatásaihoz, a rendszeres havi megtakarítástól a befektetési alapok széles köréig. Emellett használhatják kiterjedt fiókhálózatát, tanácsadói és szakértői csapatát, vagyis élvezhetik azokat az előnyöket, amit egy nagy kereskedelmi bank jelent.

Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink