Egyenlőség igen, egyformaság nem

Hírek
A nők számára lehetőséget kell teremteni arra, hogy saját döntéseket hozzanak - fogalmazott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a lapunk által szervezett, A Nők évszázada című konferencián.

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy bár az egyenlőséget a lehetőségekben a férfiak és nők között egyértelműnek kell tekinteni, ugyanakkor a különbözőségeket is. „Hagyjuk meg a tűsarkút a nőknek, és azt a tényt is fogadjuk el, hogy naponta egy nő száját 20 ezer szó hagyja el, míg egy férfiét csak 7 ezer” – fogalmazott.

Előadásában kiemelte, hogy 2017-ben nagyobb a női diplomások aránya, és a 2016-os olimpiáról a nyolc aranyból hetet nők hoztak el. A nemrég elkészült ifjúságkutatásból kiderült: a fiatalok nagyobb arányban vállalnának gyermeket a következő években, és többet is vállalakoznának. Természetesen a gyermekre vágyó nők többen vannak, a vállalkozás indítását tervezők közt pedig több a férfi. Hangsúlyozta: a 21. század valóban a nők évszázada, érdemes ezt a lehetőségek évszázadának tekinteni.

Emlékeztetett az üvegplafon-elmélet eredetére: halakkal végzett kísérlet során a kutatók azt találták, hogy ha egy akváriumba egy üveglapot helyeznek, akkor a halak néhány beleütközés után az akvárium alján maradnak. Ha az üveglapot elvesszük, akkor továbbra is lent úszkálnak. Mint az államtitkár elmondta, észre kell vennünk, hogy az üveglap már nincs ott. „A kormányzati intézkedésekkel ugyanakkor további lehetőségeket kell adni a nőknek. Rugalmas munkavégzés, távmunka biztosításával is szükséges segíteni a család és a munka egyensúlyát. Ezeken a területeken még van hová fejlődnünk az európai országokhoz viszonyítva” – magyarázta.

A közigazgatásról sem lehet mondani, hogy rugalmas lenne, ezért ezen dolgozunk – fűzte hozzá.

A kormány ugyanakkor a gyed extra bevezetésével, bölcsődefejlesztéssel, a munkahelyvédelmi akciótervvel vagy a családbarát munkahely díj megalapításával igyekszik választ adni ezekre a kihívásra – sorolta Novák Katalin.

További példaként említette a Nők a családban és a munkahelyen elnevezésű fejlesztési programot, amelynek keretében regionális nőközpontok létrehozására pályázhatnak a települések. Mindemellett dolgoznak egy családbarát brand létrehozásán is, amely azt jelentené, hogy az adott vállalatra, szervezetre általában igaz a családbarát szemlélet, nem pedig csak egy különálló jó gyakorlata van – tette hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink