A mezőgazdaság problémái, a feldolgozóipar költségcsökkentése és a fogyasztók elszegényedése miatt az egészséges étkezés, vagy legalábbis a kiegyensúlyozottabb diéta még a fejlett országokban is egyre drágábbá válik – írta Világgazdaság a CNBC-re hivatkozva.
Közeledik a szilveszter, amikor megtesszük újévi fogadalmainkat, a legtöbb ember pedig általában megfogadja, hogy jövőre egészségesebben fog élni: leteszi a cigarettát, többet sportol, vagy belekezd egy diétába – 2024-ben azonban ez már nemcsak az akaraterőnkön fog múlni, hanem a pénztárcánkon is.
A Food Foundation jelentése szerint ugyanis az egészséges élelmiszerek átlagosan kétszer olyan drágák, mint feldolgozott, adalékanyagokkal teletömött társaik.
Bár a húskészítmények esetében a magas infláció régóta fejfájást okoz a vásárlóknak, a fejlett országokban a zöldségek és a gyümölcsök területén is hatalmas a probléma. A Nyugat egyre inkább függ az importtól, ez pedig bonyolult és érzékeny ellátási láncokat eredményezett, amelyeket a közelmúlt geopolitikai feszültségei könnyen megszakítottak.
A brit Warwicki Egyetem tanulmánya szerint az ellátási láncban felmerülő pluszköltségek miatt az európai fogyasztóknak 10 év alatt 40 százalékkal kell többet fizetniük a gyümölcsökért és zöldségekért.
A friss termékeknél a hirtelen felmerülő költségek miatt elszálltak az árak, ez pedig a fogyasztókat a feldolgozott, tartós és egészségtelen élelmiszerek irányába tereli, amelyek az egyszerű előállítás és a könnyű szállítás miatt sokkal olcsóbbak
– figyelmeztetett Thijs Van Rens, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, hogy a lakosság elszegényedése miatt a brit családok által vásárolt zöldségek mennyisége 50 éve nem látott alacsony szintre csökkent.
Fotó: Fotó: Shutterstock