Drónokkal fejlesztenék a globális mobilszolgáltatást

Hírek Figyelo.hu

A műholdas internet hamarosan a háttérbe szorulhat, az Alphabet és a SoftBank innovációs leányvállalatainak köszönhetően ugyanis a sztratoszférában repülő, antennákkal felszerelt drónokkal és léggömbökkel fedik le a fehér foltokat a mobilszolgáltatás globális térképén – írja a keddi Világgazdaság.

A Google anyacégéhez, az Alphabethez tartozó Loon és a japán Maszajosi Szan által irányított SoftBank HAPSMobile nevű leányvállalata

drónokkal viszi fel a nagy sebességű internetet 20 kilométeres magasságba,

kettejük tavaly áprilisban kötött szövetsége – amelynek keretében a japánok 125 millió dollárral szálltak be a Loonba – beérni látszik.

Olyannyira, hogy a projektjük széles körű támogatottságot élvez, társult hozzá például

a repülőgépgyártó Airbus, a távközlési hálózatokat építő finn Nokia és svéd Ericsson, szolgáltatói oldalról pedig a China Telecom és a Deutsche Telekom.

Az Alphabet számára a Loon kiemelten kezelt vállalkozássá vált, miután Sundar Pichai vezérigazgató immár inkább konkrét, hosszabb távon profitra váltható ötletek felkarolását favorizálja, szemben a pénznyelő, de eredményt nem hozó projektekkel, mint amilyen az e hónapban leállított Makani volt, amely

a sárkányeregetésből próbálkozott szélenergiát termelni.

A léggömbös technológiát fejlesztő Loon és a drónokra támaszkodó HAPSMobile közösen kezdeményezi a légkörbe feljuttatott hálózati eszközök használatának átfogó, egységes szabályozását, a vonatkozó szabványok lefektetését.

A Loon kenyai és perui mobilszolgáltatókkal a lefedettségük javításához alkalmazza tesztüzem­ben a technológiáját, míg a HAPSMobile a NASA egyik kaliforniai telephelyén kísérletezik a nyolcvan méter szárnyszélességű óriásdrónjaival.

Borítókép: Christophe Gateau/dpa

Ezek is érdekelhetnek

További híreink