Drága és lassú a Mars-projekt

Hírek magyarnemzet.hu
A NASA szerint új terv kell a kőzetek visszajuttatásához a vörös bolygóról. A drága megoldás helyett fenntarthatóbb ötletekre van szükség.

Átalakításon megy keresztül az a törekvés, amelynek részeként a Marsról származó kőzetmintákat juttatnák el a Földre. A cél, hogy minél több minden derüljön ki az esetleges korábbi élet nyomairól a vörös bolygón – írja a BBC

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a mostani terv szerint 2040 előtt nem lehetne visszaküldeni a Marsról származó anyagokat a jelenleg rendelkezésre álló forrásokból. A NASA a következő időszakban ötleteket készít egy olcsóbb, gyorsabb alternatívához. Azt remélik, hogy még az év folyamán létrejöhet a megoldás.

A Marsról származó kőzetminták visszajuttatása a bolygó kutatásában már évtizedek óta az egyik legfontosabb prioritás. A BBC szerint, ahogyan az Apollo űrhajósai által hazahozott Hold-sziklák forradalmasították a Naprendszer korai történetének megértését, úgy a vörös bolygóról származó anyagok valószínűleg újrafogalmazzák a Földön túli élet lehetőségeiről alkotott gondolkodásunkat.

A lényeg az, hogy 11 milliárd dollár túl drága, és a minták visszaküldése 2040-ig elfogadhatatlanul túl hosszú idő – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója. Kijelentette, hogy nem engedi meg, hogy más ügynökségek tudományos küldetései „kannibalizálják” a Mars-projektet, ezért új ötleteket keres a NASA-n belül és az iparban.

A Mars Sample Return, vagy más néven MSR program az Európai Űrügynökséggel (ESA) közös törekvés. A hazahozandó kőzetmintákat pedig már a NASA Perseverance marsautója gyűjti és katalogizálja a Marson.

A tervek szerint egy célzott nyomon követési küldetést kellett volna indítani még ebben az évtizedben, amelynek részeként egy rakéta érkezik a vörös bolygó felszínére. Miután betöltik ebbe a Perseverance mintáit, azt az ég felé repítenék, hogy találkozzon egy európai építésű űrhajóval, amely elkapja, és a Föld felé tartana vele. A tervek szerint 2033-ban nagyjából 300 g marsi anyag kerülne egy kapszulába az Egyesült Államok nyugati részén, Utah államban.

Drága a Mars kutatása

Egy független felülvizsgálat azonban hibákat talált a küldetés kialakításának módjában. Kételkedett abban, hogy az ütemterv betartható-e, és ha sikerülne is, a költségek valószínűleg 8 és 11 milliárd dollár közé emelkednek.

Megvizsgáljuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel korábban és olcsóbban vissza lehetne juttatni a mintákat – mondta Nicola Fox, a NASA tudományos vezetője.

Az új lehetőségek közé tartozhat egy kisebb, egyszerűbb rakéta is, mondta. Hozzátette: az ESA továbbra is központi szerepet játszik a törekvésben.

Bill Nelson kiemelte: a NASA továbbra is teljes mértékben elkötelezett maradt az MSR mellett. Ennek azonban bele kell férnie egy fenntartható költségvetési keretbe, amely 5 és 7 milliárd dollár között kellene, hogy legyen. A BBC szerint az elmúlt napokban az MSR mögött meghúzódó elsöprő tudományos igényt hangsúlyozták a Perseverance legújabb vizsgálatai. A robot a Jezero nevű széles kráterben dolgozik, amely úgy tűnik, hogy körülbelül 3,8 milliárd évvel ezelőtt egy nagy tó volt. A marsautó egyik vezető tudósa, Briony Horgan azt mondta, hogy ezek a minták különösen izgalmasak.

Lehetségesnek tartjuk, hogy a minták egy része az ősi tóban lerakodott homokkő, de még mindig vizsgálják az esetleges más eredetüket. Akárhogy is, ezek a kőzetek pontosan azok a minták, amelyek miatt a Marsra jöttünk. Nagyon szeretnék visszajuttatni őket a földi laboratóriumainkba – tette hozzá.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: NASA

Ezek is érdekelhetnek

További híreink