Diákverseny a pénzügyi ismeretek bővítéséért

Hírek Tóth Balázs
Március 9-éig jelentkezhetnek a hazai gimnáziumokban tanuló diákok az immár hatodik alkalommal megrendezendő Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Pénzügy-ismereti versenyre – tájékoztatták a szervezők és a támogatók képviselői a figyelo.hu-t.

Négyfős csapatok három fordulóban mérik össze a tudásukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Pénzügy-ismereti versenyen. Ebből az első kettő online zajlik, az április 27-ei országos döntőn viszont már személyesen vehetnek részt a megyei fordulók győztesei, Budapesten. A verseny fővédnöke Balogh László, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára. A Privátbankár Lapcsoport immár tíz éve foglalkozik a fiatalok pénzügyi ismereteinek elmélyítésével. Ennek keretében 2020 őszén indította el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis nevű versenyét a csoport, amelynek során évente két alkalommal mérhetik össze a tudásukat gimnáziumok, illetve a technikumok és a szakképző iskolák tanulói. Most a gimnazistákon a sor, az idei tavaszi fordulóban az ő 4 fős csapataik jelentkezését várják a szervezők a verseny internetes oldalán, a diakforum.hu-n. Fontos, hogy egy iskolából, sőt, egy osztályból is több csapat indulhat. Érdemes tudni, hogy nemcsak a legjobb diákok nevezhetnek, hanem a gyengébb tanulmányi átlagú tanulók és a hátrányos helyzetűek is, akik közül a legjobb eredményt elérők külön díjban részesülnek.

A több mint egymillió forint összdíjazású verseny ütemezése úgy zajlik majd, hogy az első online módon sorra kerülő forduló 2023. március 13-án lesz, a második online fordulót, a megyei versenyeket 2023. március 28-április 5. között tartják, majd a budapesti fordulót, a döntőt 2023. április 27-én rendezik meg. Jelasity Radován, az egyik fő támogató, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója jelezte: „az Ersténél azt valljuk, a pénzügyi oktatás jelenti az alapot a pénzügyi egészségünk megőrzéséhez, ezért tekintjük a kötelességünknek, hogy aktívan részt vállaljunk a pénzügyi ismeretek oktatásában. Azok a diákok, akik részt vesznek a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi vetélkedőben, máris sokat tesznek a pénzügyi fejlődésükért”. Simák Pál, a másik támogató bank, a CIB elnök-vezérigazgatója rámutatott: „a CIB Bank tavaly csatlakozott a versenyhez, de régóta stratégiai prioritásunk ez az ügy. Soha nem késő és soha nem lehet elég korán elkezdeni a pénzügyi tudatosságot. Ez a verseny épp ezt valósítja meg, és jó, hogy nem csak a legjobb tanulókra koncentrál.”A biztosítók számára is fontos, hogy a diákok alapos és hasznosítható pénzügyi ismeretekkel rendelkezzenek. Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke rámutatott: nem generációs, hanem generációkon átívelő dolog a pénzügyi és biztosítási tudatosság. Bár az üzleti tevékenység a biztosítók dolga, a társadalmi felelősséget érezzük ezen a téren is – hangsúlyozta a szakember.

Borítókép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink