"Demokraták – ideje összefogni és legyőzni Trumpot"- Joe Biden visszalép

Hírek Dénes Zoltán
Joe Biden visszalép az elnökválasztási versenytől, ezzel teljes káoszba sodorja pártja választási kampányát. Eszerint Joe Biden nem vesz részt tovább az elnöki kampányban és nem is jelőlteti magát újra elnöknek.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke július 21-én, vasárnap bejelentette, nem vállalja, hogy a Demokrata Párt jelöltjeként részt vegyen az elnökválasztáson. Erről az X közösségi oldalon számolt be. „Életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy az ön elnökeként szolgálhattam. Bár szándékomban állt újraválasztatni magam, úgy gondolom, hogy pártom és hazám érdekét legjobban azzal szolgálom, ha lemondok erről, és elnöki feladataim teljesítésére koncentrálok a mandátumom hátralévő részében” – írta Biden.

 

Forrás: x.com

Bejegyzésében arra is kitér, hogy teljes támogatását szeretné felajánlani, hogy Kamala idén a párt jelöltje legyen. „Demokraták – ideje összefogni és legyőzni Trumpot” – írta Joe Biden.

A nap elején a politikus kampányközpontjának képviselője, Cedric Richmond még azt mondta, hogy Biden úgy döntött, nem vonul vissza az elnökválasztási versenyből. Szombaton vált ismertté, hogy már több mint ötven volt tisztviselő szólította fel Bident, hogy szálljon ki a versenyből. A levélben egykori kormánytisztviselők is megköszönték Biden munkáját, és megjegyezték, hogy hírneve most komoly veszélyben forog. A Demokraták és az őket támogató milliárdosok azt követően kezdet erőteljesen aggodni, hogy lezajlott a Donald Trumppal való vitája, ahol kritikán aluli teljesítményt nyújtott.

Visszalépésével igen bonyolult helyzet alakulhat ki. az X-en közzétett bejegyzésében Donald Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance ugyanis már korábban rámutatott: „Amennyiben Joe Biden amerikai elnököt megfosztják a demokraták az elnökjelölti státuszától, mert nem rendelkezik a megfelelő kognitív képességekkel, hogy induljon az újraválasztáson, akkor biztosan nincs meg az a kognitív funkciója, hogy elnök maradjon”. A Demokrata párt támogatói már a katasztrofális elnökjelölti tévévita után pánikba estek, július elején 75-en egyeztettek arról, hogyan tovább, és a CNBC értesülése szerint már akkor is csak egyetlenegy gondolta közülük úgy, hogy az elnöknek versenyben kellene maradnia.

Ezek után szivárgottki, hogy a koronavírusos Biden valószínűleg megadja magát, és már a hétvégén bejelentheti, hogy visszalép a versenyből. A döntését megkönnyítené, hogy már jelezte: erre csak egészségügyi okokból kerülhet sor.

A 81 éves Biden az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke, egészségi állapota rendszeresen viták és aggodalmak forrásává vált az elmúlt időszakban. Furcsa viselkedése és gyakori hibái miatt sok amerikai megkérdőjelezi mentális egészségét.

A következő, 60. elnökválasztást 2024. november 5-én tartják az Egyesült Államokban. A pártkongresszusokat augusztus-szeptemberben kell tartani, amelyen minden pártból egy jelöltet hivatalosan is jóváhagynak. Az utolsó szakasz a novemberi szavazás lesz.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink