Debreceni kapcsolatokat épít az amerikai külügy

Hírek Dombi Margit
Tudományos és mobilitási partnerség kialakításáról tárgyalt Nagy István agrárminiszterrel és Szilvássy Zoltán rektorral Diego Morales Indiana állam külügyminisztere a hét elején a Debreceni Egyetemen – adta hírül az unideb.hu. Az agrártémák iránt különösen nyitott politikus Indiana állam első legális bevándorlóból lett külügyminisztere, aki tanulmányait a világ 5-ik legjobb agrár egyetemeként számon tartott Prudue Egyetemen végezte.

A politikus feleségével, Sidonia Nicolae-val érkezett az egyetemre, aki egyben Magyarország tiszteletbeli konzulja is Indiana Államban. A külügyminiszter kíséretében volt továbbá Kocsy Béla washingtoni mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatája. A külügyminiszter szerint neki köszönhető, hogy Magyarország, felsőoktatása egyre szélesebb körben válik ismerté Indiana államban.

Az amerikai delegációt Szilvássy Zoltán rektor, valamint Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes fogadta. (Fotó: Debreceni Egyetem)

 

A megbeszélésen Diego Morales személyes közbenjárását ajánlotta a Debreceni Egyetem és Indiana állam felsőoktatási intézményei közötti partnerségek kialakításában, tudományos együttműködések és hallgatói mobilitási programok indítását szorgalmazta. A találkozón szó esett az egyetem agrár-felsőoktatási és ipari kapcsolatairól, aktuális mezőgazdasági képzés- és infrastruktúra-fejlesztéseiről, és nem utolsó sorban Nagy István jelenlétének köszönhetően az agrárágazat helyzetéről. Az eseményen részt vett az egyetem kancellárja Bács Zoltán is.

Szilvássy Zoltán rektor az egyetem kutatás-fejlesztési stratégiáit ismertetve kiemelte, hogy az intézményben nem csak tudományterületeket lefedő karok, hanem a kitűzött stratégiai célkitűzésekre alapozott ágazati kabinetek és mindezek mellett akkreditált klaszterek is működnek az úgynevezett négyes hélix innovációs struktúra szerint. Az elmúlt időszakban Debrecenbe települt piacvezető külföldi vállalatok számos területen működnek együtt az intézménnyel, ezen partnerségek révén pedig rangos nemzetközi hálózatok tagja lett a Debreceni Egyetem, magyar felsőoktatási intézmények közül egyedüliként.

A felek a tárgyalás során agrár-, orvos- és gyógyszerész-tudományi kooperációk lehetősége merült fel, és ezek kapcsolódási pontjaként a funkcionális élelmiszerek fejlesztéséről is egyeztettek. Diego Morales a konkrét kapcsolatfelvétel és -indítás érdekében meghívta a DE vezetőit egy személyes látogatásra Indianába, illetve az ottani vezető egyetemekre, melyekkel hallgatói csereprogramokat is szorgalmaz. A mobilitás kiemelkedő lehetőségét hangsúlyozta a debreceni agrárhallgatók számára Harsányi Endre rektorhelyettes is, hiszen a Purdue Egyetem a rangsorok alapján a világ öt legjobb agráregyeteme között van.

Diego Morales személye az együttműködés tartalmi elemein túlmenően is különleges, ugyanis, ő Indiana állam első latin-amerikai származású külügyminisztere. Guatemalából legális bevándorlóként érkezett az országba 14 évesen. Tanulmányait ösztöndíjasként az Indianai Egyetemen és a Purdue Egyetemen, majd a hollandiai Tilburg Egyetemen végezte. Szolgált az Egyesült Államok hadseregében, ezt követően lépett politikai pályára. 2022 novembere óta Indiana állam 63. megválasztott külügyminisztere.

Az amerikai politikus a DE és az állam felsőoktatási intézményei közötti együttműködés előkészítése mellett a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon diákokkal is találkozott. Diego Morales osztatlan agrármérnök és precíziós mezőgazdasági mérnök képzésben részt vevő, valamint szakkollégista és PhD-hallgatókkal osztotta meg életútját, hogy tapasztalatai átadásával minél több fiatalt ösztönözzön a lehetőségek megragadására.

Borítókép: Illusztráció/Fotó: Debreceni Egyetem

Ezek is érdekelhetnek

További híreink