Debrecenben stadionnyi látogatót vonz az egyetemi yoUDay

Hírek Dombi Margit
Európában is unikumnak számít az az egész stadiont megtöltő nagyszabású rendezvény, amivel a Debreceni Egyetem (DE) nyitja immár hetedjére az aktuális tanévet. A yoUDay az universitas branddé formálódó arculatánk egyik kiemelkedő fontosságú része, aminek komoly szerepe van a hallgatók vonzásában, megtartásában, a közösség formálásában.

A Nagyerdei Stadionban teljes mértékben otthon van az universitas. Ennek egyszerű oka az, hogy eredendően is tervezetek bele kifejezetten egyetemi célokat szolgáló, vagy leginkább azokat szolgáló tereket. Ezekben kapott otthont a sportdiagnosztikai központ, a SET, az informatikai képzést is szolgáló E-sport Központ, vagy éppen a több mint ezer szórakozni vágyó fiatalt befogadni képes Hall is. Egy stadion és lelátója természetesen általában nem ilyen célokat szolgál, az arculatformáló nagyrendezvényben gondolkodó egyetemi csapat mégis meglátta benne a lehetőségeket.

A szeptember 13-ára tervezett yoUDay eredendően sok sztárfellépővel és kevesebb hallgatói produkcióval indult, mára viszont, „profilt váltott“, vagyis, egyre több a diák fellépő, ami csak növeli a népszerűségét. Tízezer alatt még a COVID miatt sem maradt a lelátókon helyet foglalók száma, tavaly pedig, a leginkább hallgatókból, de szülőkből és külső érdeklődőkből is álló közönség létszáma elérte a 24 ezret. Bács Zoltán kancellár szerint mindez azt mutatja, hogy a stadion, mint a város és az egyetem koprodukciójában működő létesítmény a sportcélok mellett igen jól kiszolgálja az oktatási, kulturális és szórakozási igényeket is. Ez utóbbiak közönsége, pedig igen jelentős részben az egyetem hallgatói közül kerül ki, vagyis, az egyetem rendezvényei, csakúgy, mint az odatelepített funkciók, jelentősen növelik a stadion kihasználtságát. – Amikor a yoUDay ötlete megfogalmazódott, már akkor világos volt számunkra, hogy mindenképpen a stadionban kell megrendezni, meríthettünk benne , hogy meg tudjuk tölteni a lelátókat. Nem tévedtünk, A youDay iránti érdeklődés már 2016-ban elsőre 19 ezer látogatót vonzott –idézi fel a kezdeteket a kancellár.

youday 02

DEAC sportolók, és munkatársak a tavalyi yoUDay-en Fotó: Kiss Annamarie Bihari Napló

A stadion működtetésben-, kihasználásban is tapasztalható üzleti szemlélet jó tíz éve jellemzi erőteljesen a debreceni universitast. Már ekkor közel 30 céget hoztak létre – közte olyanokat is, amelyek profitorientált vállalkozásokkal együttműködve fejlesztenek és juttatnak piacra innovatív termékeket. A cégek számának növekedéséhez nagyban hozzájárult és optimális működésüket is nagyban elősegítette, hogy a DE már évekkel a jogi modellváltás előtt működési modellt váltott. Jelenleg pedig, alapítványi fenntartásban működik, fenntartó a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány nevet viseli.

A bevételtermelő tevékenység – természetesen, a pályázatból megvalósított tudományos produktumok által behozott forrásokat is ideértve – annyira eredményes, hogy a DE tevékenysége által hosszú évek óta több adó és járulék folyik be az államkasszába, mint amennyit a hallgatók után az egyetem onnan megkap. Ehhez a teljesítményhez hozzájárulnak az idegennyelvű képzések, amelyek immáron 95 szakon elérhetőek..

A Debreceni Egyetem, az University of Debrecen (UD) legfontosabb termékei természetesen a képzések, ezek sikeressége pedig, az egyetemi hallgatók számának növekedésében, minőségi paramétereik javulásában mérhető. Bács Zoltán kancellár szerint nem lehet elvitatni, hogy a idei évben a 11 ezer fölötti felvett hallgatói létszám azt mutatja, hogy a hallgatók vonzónak találják a Debreceni Egyetemet. Ebben természetesen, az ország legszélesebb képzési palettája és a képzések minősége játsza a legfontosabb szerepet, ám a választásnál az is sokat nyom a latba a fiataloknál, hogy milyen közösségépítést és közösségi létet támogató programokat, lehetőségeket tesz számára elérhetővé az alma mater. A tehetségek és a kiemelkedő teljesítményt nyújtók elismerése és támogatása is kiemelten fontos az egyetemnek, ezért a PhD-soknak kiegészítő ösztöndíj, az alapítvány pedig kiválósági ösztöndíj pályázatokat hirdet.

A kancellár és csapata – kicsit tanulva a a tengerentúli példából – az egyetemi sportban is meglátta az egyetemi brandépítés lehetőségét. A fejlődés itt is meglehetősen impozáns, hiszen tíz évvel ezelőtt mindössze két szakosztálya volt a DEAC-nak, ma pedig 33. Háromezernél több igazolt sportoló van, az élsportolók pedig, nemzetközi versenyeken is jeleskednek (vívó világbajnokság, atlétikai világbajnokság, stb). A kínálat kulturális téren is széles, a magas kultúra terén jeleskedik például a Zeneművészeti Kar koncert szervezésével, a Végh Veronika és Csáki Szabolcs irányításával működő oDEon Színház, a nagyrendezvények közül pedig, a Campus fesztivál emelkedik, ki, amely minden évben több, mint százezer résztvevőt vonz. Ez különösen népszerű az egyetemre járó és az egyetemre vágyó fiatalok körében is. Ebben a színpadok kínálata mellett szerepet játszik az is, hogy a Campus még mindig megfizethető.

Borítókép: illusztráció/Fotó: Kiss Annamarie Hajdú-Bihari Napló

Ezek is érdekelhetnek

További híreink