Debrecenbe hozta sugárterápiás eszközének klinikai tesztjét a GE HealthCare

Hírek Dombi Margit
Egyetlen képernyőn szinkronban 10-12 különböző vizsgálati és terápiás folyamatot figyel, így sokkal gyorsabbá és pontosabbá teszi a daganatos betegek kezelését a General Electric új sugárterápiás szoftvere az Intelligent Radiation Therapy (IRT) Az eszközt klinikai körülmények között Európában elsőként a Debreceni Egyetemen tesztelik.

A GE HealthCare által fejlesztett IRT-t ipari körülmények között Indiában már tesztelték, május közepén pedig az amerikai és európai hatóságok engedélyezését követően a klinikai kipróbálása is kezdetét vette a Debreceni Egyetemen. A fejlesztők a klinikusoktól kapott visszajelzések alapján a rendszer további finomhangolását végzik el. A GE HelathCarenek (GE HC, nemrég önállósodott, levált a nagy vállalatról) Magyarországon közel 700 fős fejlesztő csapata van, a teszteredmények kiértékelése, a tapasztalatok beépítése az ő feladatuk lesz.

Debreceni Egyetem GE HealthCare 02

Fotó: GE HealthCare

Szilvássy Zoltán rektor közölte: az egyetem 2017 óta számos területen működik együtt a GE-vel. A kooperáció a betegellátás, ezen belül az onkoradiológiai területén azért kiemelten fontos, mert az egyetemi klinikákhoz kétmilliós populációban a daganatos megbetegedések száma továbbra is növekszik, az ebben a szegmensben is világelsők közé tartozó GE HC pedig tud a terápiák hatékonyságát és gyorsaságát növelő megoldásokat kínálni. Mivel a Debreceni Egyetem onkoradiológiai klinikáján már jelenleg is több mint kétszáz sugárterápiás beavatkozást végeznek naponta, nagyon fontos, hogy az egyes terápiás lépéseket a lehető legpontosabban, összehangoltan, és a lehető legkisebb időveszteséggel végezzek. A rektor lapuknak úgy nyilatkozott, mindezek miatt is reméli, hogy az IRT klinikai tesztelés befejezését követően is a Debreceni Egyetem szolgálatában marad.

Bács Zoltán kancellár emlékeztetett, a vállalattal való együttműködésben a HealthCare mellett a GE Power, és a GE Aviation is érintett. Közreműködésükkel hoztak létre K+F kooperációt több amerikai egyetemmel. A világcéggel való együttműködés eredményeként jött létre a DE Mérnöki és Innovációs Intézete is.

Ferenczi Lehel, a GE HealthCare Adat és Analitikai ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, az IRT bejelentése az indiai alaptesztelést követően az Európai Sugárterápiás Kongresszuson május 16-án megtörtént. Klinikai tesztelésre azért hozták a rendszert Debrecenbe, mert ott már rendelkezésre áll az a megfogalmazása szerint világszínvonalú technika és az a tudás, ami ennek a szoftvernek a működtetéséhez, továbbfejlesztéséhez szükséges. A GE magyarországi MI csapata a rizikós szervek, célterületek berajzolására, nyirokcsomók berajzolására alkalmas szoftverek fejlesztésével foglalkozik, az onkoradiológiai klinikával történő együttműködés során a közös munka ezeknek a területeknek a további pontosítására is kiterjed.

A klinikát vezető Kovács Árpád egyértelműsítette, a GE IRT szoftver fogadása az onkoradiológia berendezéseinek nagyszabású modernizálása nélkül nem lett volna lehetséges. Az áprilisban befejeződött több mint kétmilliárd forint kormányzati támogatásból megvalósított fejlesztés keretében az Elekta lineáris gyorsító család legfejlettebb eszközei közül kettő is érkezett a klinikára.

Borítókép: illusztráció/Fotó: GE HealthCare

Ezek is érdekelhetnek

További híreink