Debrecen a kkv-ra helyezi a fókuszt

Hírek Dombi Margit
A következő években a munkavállalók közel hetven százalékát foglalkoztató kkv-ra és mikro vállalkozásokra fókuszálja gazdaságfejlesztési erőfeszítéseit Debrecen, és ebben a VOSZ-szal együttműködve kíván sikereket elérni. Többek között erről beszélt Papp László polgármester a vállalkozói szövetség debreceni irodájának megnyitóján.

Ma Debrecenben 9500 mikro vállalkozás működik, ők összesen több mint 13.000 munkavállalót foglalkoztatnak, a 900 kkv pedig, 27 ezer debreceninek ad munkát, ami azt jelenti, hogy a mintegy 63 ezer főt foglalkoztató debreceni munkaerőpiac közel hetven százalékát lefedik. – Ezt a szegmensét a debreceni gazdaságnak nem lehet nem észre venni. Sőt, azt lehet mondani, hogy a város gazdasága, jövője szempontjából legalább annyira fontosak, mint a nagyvállalati szereplők. Éppen ezért ajánlok együttműködést és szövetséget a város nevében a VOSZ-nak, a helyi szervezetének, hogy tegyük együtt még sikeresebbé Debrecent – fogalmazott a városvezető. Megjegyezte, a nagy iparfejlesztés a végéhez látszik közeledni a városban, s bár elképzelhető, hogy pár évtized múltán lesz hasonlóra példa, a következő években mindenképpen a kis-, közép-, és mikro vállalkozásokra helyeződik át a gazdaságfejlesztés fókusza.

Papp László előadóként részt vett VOSZ debreceni vállalkozói fórumán is, ahol elmondta: közel 90 milliárd forint GINOP-forrás érkezett Debrecenbe 2014-2020, és között, aminek 70 százalékát a kkv-szektor használta fel. – Egy nagyvállalat, ha úgy diktálja az érdeke, összecsomagol és elmegy. De egy kisvállalkozó ott akar boldogulni, ahol él, ahová kötődik. Óriási gazdasági kincs van a kezünkben, fejlődésben egy-két éven belül Debrecen megelőzheti a vidéki városok éllovasát, Győrt is. Nagyon fontos, hogy legyen egy szervezet, és ilyen a VOSZ, amelyik a kkv-k felvetéseit, megoldási javaslatait képviseli a döntéshozóknál – fogalmazott.

Úgy értékelte, a helyi gazdaságfejlesztésben eddig is nagy szerepe volt a szervezetnek, ám az elmúlt Balogh Károly elnök belépésével magasabb fordulatra kapcsolt a városban a VOSZ, és egyre sikeresebben kapcsolódik be a város, a Debreceni Egyetem, a szakképzési rendszer és a kamarák gazdaságfejlesztés területén hosszú évek óta funkcionáló együttműködési rendszerébe.

Balogh Károly szintén kiemelte a kkv-k és mikrovállalkozások magyar gazdaságban betöltött szerepét emlékeztetve rá, hogy a GDP 55 százalékát ma is ez a szegmens állítja elő, a foglalkoztatásból pedig, 66 százalékkal részesedik. Amint mondta, feladatuknak tekintik, hogy a várossal, annak gazdaságfejlesztési cégével az EDC-vel illetve a kamarákkal összefogva, bankokkal együttműködve támogassák a vállalkozásokat úgy, hogy azok a lehető legjobban helyt tudjanak állni a piaci versenyben. Üdvözölte, hogy az EU-s pályázatok egyre inkább újra hozzáférhetővé válnak. A most megnyitott VOSZ irodán keresztül elérhető szolgáltatások kapcsán kiemelte a tanácsadást. – Hétpróbás tanácsadást kínálunk most megnyíló pályázatok végigviteléhez. Azt akarjuk ezzel elérni, hogy a vállalkozó elnyert pályázatot majd sikeresen megvalósított projektet követően ne legyen kénytelen azzal szembesülni, hogy az EU ilyen olyan szervezeteken keresztül visszaköveteli a pénzt azért, mert nem volt megcsinálva profin a pályázat. Erre sajnos, nem egy példát lehetne említeni, mi viszont a továbbiakban szeretnénk az ilyen eseteket megelőzni – fogalmazott.

Eppel János VOSZ-társelnök szerint a szervezet új stratégiájának megvalósításában fontos lépés a VOSZ-irodák országos hálózatának kiépítése. Céljuk, hogy minden vármegyében legyen legalább egy olyan hely, ahol a VOSZ összes szolgáltatása elérhető. Legfontosabb és legnépszerűbb a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös terméke, a Széchenyi-kártya, aminek forgalmában Eppel János emelkedésre számít. – A VOSZ dinamikusan lép fel, de nem a kamara ellen megy: ő a nagy testvér, vele együtt megyünk. A vármegyékben nyíló VOSZ iroda tulajdonképpen vállalkozók háza kicsiben. Ezekben minden szolgáltatás elérhető, különösen a közös gyermek, a Széchenyi kártya. De pénzügyi, energetikai, és pénzügyi EEG tanácsadással is állunk a vállalkozók rendelkezésére. Önálló, ugyanakkor a KAVOSZ bázisán kialakított kamarával közös programról van szó, aminek jó infrastruktúrát ad a VOSZ-iroda – fogalmazott.

A hajdú-bihari VOSZ együttműködést hozott létre a NAV helyi szervével is, az erről szóló megállapodás aláírását is a debreceni VOSZ-iroda megnyitójára időzítették. Spander Zsolt, a NAV Hajdú-Bihar megyei Adó-, és Vámigazgatóságának igazgatója úgy értékelte, az adózó megfelelő tájékoztatásában a VOSZ irodának nagy szerep lehet. – Debrecen gazdasága jól érzékelhetően felpörög, és ennek további pörgetéséhez NAV fontos, nem mindegy, milyen szolgáltatást kap az adózó a munkájához – természetesen, a jogszabályok betartása mellett – fogalmazott.

Borítókép: illusztráció/Fotó: Elnur, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink