Czomba Sándor: szigorú feltételek vonatkoznak a vendégmunkásokra

Hírek Figyelő
Csak szigorú feltételek mellett érkezhetnek hazánkba vendégmunkások – jelentette ki Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint ugyanakkor a hazai fejlesztések és beruházások megvalósításához meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy harmadik országbeli munkavállalókat is tudjon fogadni az ország.

A magyar gazdasági növekedést segítheti a vendégmunkások alkalmazása, de csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra külföldi munkaerő – mondta el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggel Magyarország! című műsorában. Czomba Sándor a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta: a legfontosabb, hogy a következő időszakban Magyarországra érkezzenek azok a fejlesztések, beruházások, amelyek a gazdasági növekedést fenn tudják tartani, illetve erősíteni tudják, és ehhez munkaerőre lesz szükség.

Az államtitkár szerint elsősorban az országhatáron belül kell megtalálni azokat az embereket, akik tudnak és akarnak dolgozni, látható ugyanakkor, hogy ennél több munkásra lesz szükség

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy elő kell készülni arra az esetre is, amikor harmadik országbeli munkavállalókat kell foglalkoztatni Magyarországon. A magyar munkaerőpiacot kvótával védik majd, nem engedik sem a letelepedést, sem a családegyesítést a harmadik országokból ide érkezőknek, de ha a magyar gazdaságnak átmenetileg szüksége van segítségre a munkaerőpiacon, akkor ezt meg tudják oldani.

Körülbelül 300 ezres a munkaerő-tartalék van Magyarországon, de akkora létszámot nem tudunk mozgósítani. A környező országokban van még tartalék, de ez a hazai munkaerő-problémát nem fogja megoldani.

Jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni, ezek közt van például Brazília, Mongólia és Vietnám. Azt azonban leszögezte, hogy a törvényjavaslatnak ugyanakkor semmi köze a bevándorláshoz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: OLI SCARFF / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink