Csúcson az olajár, drágulni fog a tankolás

Hírek MTI / Figyelo.hu

Több éves csúcsok közelében mozgott szerda reggel is a kőolaj világpiaci ára, a Brent már az ötödik egymást követő kereskedési napon drágul a raktárkészletek csökkenésének és a kereslet élénkülésének hatására – derül ki a Market Watch cikkéből.

Szerda reggel az augusztusi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 58 centes, 0,78 százalékos pluszban, 74,57 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónként 72,66 dollárba került júliusi szállításra, 54 centtel, 0,75 százalékkal nőtt az ár.

  • A Brent eddigi napi maximumán 74,72 dolláron forgott, ami 2019 áprilisa óta a legerősebb szint.
  • A WTI pedig 72,82 dolláron 2018 októbere óta nem látott szinten is járt.

Mindenki az olajárak további emelkedésére számít, a nyersolaj iránti kereslet várhatóan nagyon erőteljesen ugrik meg és már a jövő év második felében visszatér a koronavírus-járvány előtti szintekre az amerikai, az európai és a kínai gazdaság fellendülésével párhuzamosan – véli Edward Moya, az Oanada amerikai online brókercég vezető elemzője.

Az Egyesült Államokban már a negyedik egymást követő héten csökkentek az olajtartalékok.

Az API amerikai olajipari szakmai szövetség kedden közölte, hogy 8,5 millió hordóval esett vissza a kereskedelmi olajtartalék szintje a június 11-ével záródott héten. Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán teszi közzé adatait, elemzők 3,3 millió hordós süllyedést várnak az előző heti 5,2 millió hordós csökkenés után.

A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) júniusi olajpiaci jelentésében azt jósolta, hogy a jövő év végére a napi globális olajkereslet 3,1 millió hordóval, 100,6 millió hordóra emelkedhet, és ezzel visszatér a járvány előtti szintre.

A nagy olajkereskedő vállalatok vezetői is arra számítanak, hogy a kereslet 2022 második felében eléri a világjárvány előtti szintet, és az olajárak idén 70 dollár fölött maradnak.

Russell Hardy, a Vitol svájci olajkereskedő vállalat vezérigazgatója azt valószínűsíti, hogy a 70 és 80 dollár közötti sávban maradnak az olajárak az év hátralévő részében, ha a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 13 tagállamát és a velük szövetséges tíz országot, köztük Oroszországot összefogó OPEC+ csoport fenntartja a kitermelés egyeztetett korlátozásait.

A Goldman Sachs amerikai befektetési nagybank elemzői a múlt héten jelezték, arra számítanak, hogy nyáron a 80 dollárt is elérheti a Brent hordónkénti ára, mivel a Covid-19 betegség elleni védőoltási kampányok visszaszorítják a járványt és így erősítik a világgazdaság teljesítményének fellendülését.

Emelkedni fog az üzemanyagár

Péntektől emelkedik a benzin és a gázolaj átlagára, literenként 5-5 forinttal. Így a hét végén az átlagárak a következő szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 432 Ft/liter
  • Gázolaj: 436 Ft/liter

(Borítókép: Ken Jack, Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink