Csúcsokat döntöget a bóvlikötvény piac az USA-ban

Hírek D. GY.
A magas kockázatú – ám magas hozamot is kínáló – vállalati kötvények állománya meghaladta az 1500 milliárd dollárt.

Az idén csaknem 150 magas kockázatú cég jelent meg az amerikai vállalati kötvénypiacon, köztük például a kriptodevizák szervezett kereskedésének helyet adó Coinbase, vagy az orvosi műszereket gyártó Medline. A vállalkozások igyekeznek kihasználni azt az időszakot, míg az amerikai jegybank, a Fed tartja ultralaza monetáris politikáját, amelynek következtében alacsonya a kamatszint és egyre nő a befektetők hozaméhsége.

Sokan közülük korább, magasabb kamatszinten felvett hiteleiket szeretnék kötvénykibocsátások révén kiváltani.

Így a piacon lévő magas kockázatú (az egyszerűség kedvéért bóvli) kötvények állománya első ízben haladta meg az 1500 milliárd dollárt – az Ice Data Services adatai szerint. Szeptemberben például egyetlen hónap alatt 26 új szereplő lépett erre a piacra, majd októberben további 13 követte őket.

A megelőző évek rekordja is csak 100 új belépő volt, például 2013-ban és 2014-ben, még mielőtt az olajárak összeomlása felkavarta volna a vállalti kötvénypiacot, amelyről a palaolaj- és palagáz kitermelők finanszírozták magukat. Az egyetlen év, amikor százat meghaladó új szereplő jelent meg 2007 volt, még a nagy pénzügyi válság előtt.

Az idei csúcsév egyben aggodalomra is okot ad, nagy kérdés ugyanis, hogy

a felhalmozódott adóssághegyeket egy várható monetáris szigorítás után miként fogják visszafizetni a vállalatok.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrégiben fel is hívta a figyelmet arra, hogy “a hozamvadászat felerősíti a piacon már amúgy is jelen lévő kockázatokat”. Piaci elemzők szerint ugyanakkor – rövid távon legalábbis – folytatódni fog ez a tendencia. “Iszonyatos mennyiségű tőke vadászik a hozamokra, ez a jegybanki likviditásbővítés egyik mellékhatása, nem hiszem, hogy rövid távon ez lelassulna” – mondta a Financial Timesnak John McClain a Brandywine Global Investment Management portfóliómenedzsere.

Ömlik a pénz a vállalati kötvénypiacra

(Borítókép: Aperture51, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink