Csökkent az energiafogyasztás idén

Hírek figyelo.hu

Közzétette idei évi első tárgyhavi energiastatisztikai adatait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Az energiastatisztikai riport ismerteti a januári országos energia ellátási adatokat, a hazai szén- és kőolajtermékek, valamint a belföldi földgáz és villamosenergia-ellátás havi adatait, az összefoglaló primer energiamérleget és azok előző évhez viszonyított változását.

Az idei év első hónapjában az országos primer energiatermelés 44,85 PJ volt, ami 2,91 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A szén és széntermékek termelése 0,95 PJ-lal, a kőolaj és kőolajtermékek termelése 0,04 PJ-lal emelkedett, míg a földgáz termelése 0,46 PJ-lal, az elsődleges megújuló energiaforrások termelése 1,52 PJ-lal, a nukleáris energiatermelés 0,07 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primer felhasználás 119,05 PJ volt, ami 9,89 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A primer felhasználáson belül a szén és széntermékek felhasználása kis mértékben, 2,29 PJ-lal csökkent, a kőolaj és kőolajtermékek felhasználása 2,11 PJ-lal, a földgáz felhasználása 4,19 PJ-lal, a megújuló energiaforrások pedig 1,16 PJ-lal csökkentek, míg a villamos energia külkereskedelem 0,13 PJ-lal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 53,425 PJ volt, amely hét százalékkal alacsonyabb, mint a megelőző év azonos hónapjában.

Januárban a hazai villamosenergia-felhasználás 4326 GWh volt, amely 1,4 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. 2021 januárjában a 3185 GWh bruttó villamosenergia-termelés 48 százaléka volt nukleáris eredetű, 32 százalékát biztosította földgáz, 8 százaléka szén- és széntermékek, 11 százaléka volt megújuló és 1 százaléka származott egyéb forrásból.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 41 százalékát a biomassza, 28 százalékát a nap, 17 százalékát pedig a szél biztosította.

A megelőző év azonos időszakához képest a nap, a szél, a biomassza és a biogáz forrásból termelt villamos energia mennyisége emelkedett, a víz és a kommunális hulladék forrásból termelt csökkent, geotermikus forrásokból származó villamos energia mennyisége nem változott.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó adatok a havi gyakoriságú adatgyűjtések esetében a tárgyhónapot követő 65-ödik, a primer mérleg esetében a 70-ik napon érhetők el. A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

(Borítókép: Kola Attila munka közben az üzemi területen. A vízlépcső üzembe helyezése óta végez elektromos áram szolgáltatást a tiszalöki Tiszavíz Vízerőmű Kft. az ország közép-kelet régiójában. Jelenleg egy év alatt 800.000 megawattóra (MWh), plussz a duzzasztómű által termelt 65.000 megawattóra mennyiségű áramot juttatják el a felhasználókhoz. Így a térség nagyüzemei mellett 130.000 háztartást és több mint 350.000 embert érnek el. (MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

További híreink