Csökken a pénzfelvétel az ATM-ekből, a mobiltárca viszont mindent visz

Hírek vg.hu
A mobiltárcás fizetéseknél hozta a legnagyobb mértékű növekedést 2023. az elektronikus fizetési forgalomban. Az ATM-es készpénzfelvételek értéke viszont érezhetően csökkent tavaly, miközben az elektronikus pénzforgalmi visszaélések alakulásánál már láthatók biztató jelek – közölte a Világgazdaság.

Csaknem egytizedével, 2251,1 milliárd forintra csökkent Magyarországon a bankkártyás készpénzfelvételek értéke a múlt év negyedik negyedévére az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett pénzforgalmi adataiból. A külföldi kártyás pénzfelvételek értéke is közel ekkora, 8,3 százalékos mértékben csökkent 2023. utolsó negyedévében, és alig haladta meg a 25 milliárd forintot. Az egy tranzakcióra jutó érték viszont mind a belföldi, mind a külföldi műveleteknél érezhetően csökkent, hiszen előbbiek száma 3,7, utóbbiaké pedig 2,4 százalékkal esett vissza éves alapon.

Készpénz befizetésére viszont egyre szívesebben használják a magyarországi magánszemélyek és vállalkozások a hazai ATM-eket: itt egyetlen negyedév alatt 784,7 milliárd forintos forgalom keletkezett, amely 11,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A befizetési tranzakciók száma pedig bő 18 százalékkal emelkedett 2022. negyedik negyedévéhez képest, így meghaladta a 3,6 milliót.

Az MNB statisztikái szerint ugyanakkor a tavalyi év egyértelműen a mobiltárcás fizetési forgalom növekedéséről szólt. A jegybank adatai szerint a 2023. utolsó negyedévében regisztrált (belföldi és külföldi) mobiltárcás fizetési műveletek száma már meghaladta a 104,7 milliót, ami kiugró, 35,2 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest.

Eközben a mobiltárcás tranzakciók értéke megközelítette a 785 milliárd forintot, amely 44 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A forgalom drasztikus növekedéséhez persze hozzájárult az is, hogy a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma tavaly majdnem 63 százalékkal nőtt, és az év végén meghaladta a 2,87 milliót.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink