Csókay András: nem szabad felelőtlenül beszélnie az orvos szakmának

Hírek Figyelo.hu

Csókay András idegsebész a Magyar Nemzetben nyílt levélben szólította fel a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), hogy

határolódjon el azon háziorvosoktól, akik elbizonytalanítják a betegeket a kínai és orosz vakcinákkal szemben. Egyúttal felszólította a szervezetet, hogy azonnal indítson etikai vizsgálatot az ilyen esetekben

Csókay példaként hozza fel Komáromi Zoltán háziorvos, a DK politikusának esetét, aki szerinte az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy

elbizonytalanítja a kínai oltóanyaggal kapcsolatosan az oltásra jelentkezőket.

Egyúttal felhívta a figyelmet,

egészségügyi vészhelyzet lévén a katasztrófa medicinát érintő szabályok léptek érvénybe, azaz egy jól ismert technológia esetén – amilyet a kínai oltóanyag is használ – nem kell megvárni az oltóanyag kísérletek harmadik fázisát, azonnal el lehet kezdeni az oltásokat.

2019.12.12. Miskolc. Miskolcon a Jezsuita Gimnáziumban nyitották meg Muhari-Papp Sándor Balázs kiállítását. képen: Dr. Csókay András a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Idegsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa (Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország)

A MOK oldalán megjelent válaszban a szervezet elnöksége arról tájékoztatja Csókayt, hogy az orvosi kamara etikai szabályzata szerint a területileg illetékes szervezetnél tud etikai eljárást indítani. Majd kifejtik,

a MOK elnöksége minden megnyilatkozásában oltáspárti, a szakmai és közbizalom megtartása érdekében eddig is az átlátható kommunikáció és a szakmai elvek pontos megtartása mellett szállt síkra.

Csókay András a Hír TV-ben elmondta, hogy „egy nagyon jó, elfogadott módszer szerint jelölt vírust tartalmaz” a kínai Sinopharm-vakcina. Hangsúlyozta, hogy „emberéleteket mentünk meg, ha mindenki megkapja az oltást.” Az idegsebész tapasztalata szerint a szakma várja, hogy minél nagyobb számban érkezzenek vakcinák, és érzékelhető, hogy kezd célba érni a beadott oltások hatása, hiszen a halálozási szám nem nő.

(Borítókép: 2021.03.01. Gyula. Folytatódott a koronavírus elleni védekezés Békés megyében, amelynek részeként dr. Garay Erzsébet gyulai háziorvos kínai Sinopharm-vakcinákat adott be számos idősebb embernek. (Lehoczky Péter, Békés Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink