Családban marad

Hírek Gyöngyösi Balázs

Más a Covid-válság, mint amilyen a 2008-2009-es krízis volt, de az értékteremtő beruházások most is megmutatják a kiutat – véli Bognár Péter György, a generációváltáson átesett, felületkezelő technológiákat tervező és kivitelező családi cég, a Kematechnik Innomontage Kft. ügyvezetője.

Tizenkétéves kora óta minden nyáron eltöltött legalább egy hónapot a fémfelületek kezelésével foglalkozó családi vállalkozásnál Bognár Péter György, aki ma már a budapesti központú KI Group cégcsoport ügyvezetője.

„Gyerekfejjel a német nyelvgyakorlás miatt prospektusok fordításával kezdtem, később dolgoztam a szervizben, a lakatosműhelyben, az ügyfélszolgálaton, de voltam üzletkötő és tervezőmérnök is. Szinte csak könyveléssel nem foglalkoztam”

– idézi fel emlékeit a Figyelőnek a cégvezető. Miután végzett gépészmérnöki tanulmányaival, 2011-től főállásban áll a rendszerváltás óta prosperáló cégcsoport rendelkezésére.

Merthogy alapból két vállalkozásról beszélünk, a Kematechnik Mérnökiroda Kft. és az Innomontage Vállalkozó Kft. 1990 óta sokáig párhuzamosan, mégis külön működött, az egy kézből történő irányítást azonban a technológiai átfedéseken túl az aktuálissá vált generációváltás is indokolttá tette.

„Leegyszerűsítve a képletet, mindig is a Kematechnik felelt a tisztításért szemcse- és homokszórással, az Innomontage pedig az ipari festésért. Logikusan egymásra épülő folyamatok, mert ha valamit letisztítunk, azt általában be is kell festeni a korrózióvédelem érdekében”

– vont mérleget az ügyvezető, aki 2018-tól fokozatosan vette át az irányítást. Egy évre rá már egyszemélyileg hozta az operatív döntéseket, csak stratégiai kérdésekben egyeztetett a felmenőkkel, a 2020. októberi egyesüléssel pedig beteljesedett a generációváltás.

Már 1995-ben a két cég együttműködésével hozták létre a felületkezelő szakközpontot, de a kisebb manufakturális gyártások kiszolgálása után folyamatosan bővült a partnerek és a megrendelések száma. Elsősorban a fémszerkezetgyártó vállalatokra építhetnek, a saját terméket előállító és a bérgyártó szereplőkre egyaránt, amelyek főként acéllal vagy alumíniummal dolgoznak. Együttműködnek autóipari beszállítókkal is, de ágazattól és cégmérettől függetlenül számtalan egyéb termelővállalatot is képesek kiszolgálni a kisebb öntödéktől az egészen nagy épület- vagy hídelemgyártókig.

„A KI Group mintegy 2,3 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly, amely mögött közel azonos arányban állt a Kematechnik és az Innomontage”

– mondta Bognár Péter György, hozzátéve, hogy csaknem 60 szakembert – mérnököt, technikust, szakmunkást – alkalmaznak, de ebben benne van a 17 fős, főként gyártással, karbantartással foglalkozó, tokodaltárói Maint-Work Kft. is, amelyben a közelmúltban szereztek többségi tulajdont.

Az exportbevétel aránya általában 10-15 százalék, de ha van kiemelt, nagy volumenű külpiaci projekt, akár 30-40 százalékos részt is képviselhet. Nem véletlenül alapítottak már 2005-ben romániai vállalkozást Szatmárnémetiben, de hangsúlyos célpiac Szlovákia is, mint ahogy ugyancsak voltak, vannak megrendelések Ausztriából, Szerbiából, Svédországból, Franciaországból, de még Oroszországból és Kínából is. Az ügyvezető szerint a koronavírus-járvány előtt bátran mondott volna hosszabb távon, az évről évre magasabb bázison is stabil, 10 százalék feletti árbevétel-növekedést. A cél nem változott, de nagyobb a bizonytalanság, mert mindenki óvatosabb. A KI Groupnál mindenesetre értékteremtő beruházással menekülnek előre: Dorogon hoznak létre raktár- és gyártóközpontot. Lehetőség szerint pályázati forrást is igénybe vesznek a 10 ezer négyzetméteres ipari telken létesítendő 1000 négyzetméteres üzemhez, amely a tereprendezéssel, a csarnoképítéssel és a gépesítéssel együtt többszáz millió forintot emészthet fel. Később lehet második és harmadik ütem is, amely végül 4000 négyzetméteres központot eredményezhet.

 

Címlapkép: Fűrjes Viktória / Figyelő

A teljes cikket a Figyelő február 11-től kapható számában olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink