Búcsú az ársapkától: jön a 25 százalék feletti infláció

Hírek Sz.Cs.
Az üzemanyagok hatósági árának eltörlése 2-2,5 százalékponttal növelheti az inflációt, így 25 százalék fölé kerülhet a mutató. Emellett a kiskereskedelmi forgalom is bekerül a negatív tartományba, a vásárlóerő pedig még visszafogottabbá válhat.

Átírja az eddigi előrejelzéseket az üzemanyagok ársapkájának eltörlése, amelyről kedden éjszaka döntött a kormány. “A lépés felfelé húzza az inflációt, a decemberi mutatót várhatóan 2 százalékponttal, a januárit pedig 2,5-2,6 százalékponttal. Az eltérés részben abból adódik, hogy december első napjaiban még a hatósági ár volt érvényben. A jelenlegi kilátások szerint decemberben az infláció 25, januárban pedig 25,5 százalék körül lehet a jelenlegi kilátások alapján. Az ársapka eltűnése miatt idén az éves átlagos infláció 14,5, a jövő évi 18 százalék környékén lehet” – értékelte a lépést Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Átrendeződés várható

A 480 forintos rögzített árhoz képest a benzin és gázolaj nagyjából 40 százalékkal drágább lesz, a drasztikus áremelkedés pedig a háztartások kiadásait, ezen keresztül a kiskereskedelmi forgalmat is átrendezi. Utóbbit pont az alacsony árhoz köthető kiugró üzemanyag-forgalom tartotta a pozitív tartományban eddig. Az üzemanyag-forgalom várható csökkenése miatt pedig a kiskereskedelmi forgalom volumene negatív tartományba kerül.

Németh Dávid szerint kérdés, hogy a háztartások kiadási szerkezetét hogyan befolyásolja az ársapka eltörlése. Lesznek, akik a magasabb üzemanyagárak miatt kevesebbet autóznak, de lesznek olyanok is, akik más szolgáltatásokra és termékekre költenek kevesebbet.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink