Varga Judit: fekete bárányból példamutató ország lettünk

Hírek Pindroch Tamás
Az igazságügyi miniszter szerint itt van a morális pillanat, hogy az Európai Bizottság végre elismerje a tagállamok törekvéseit az EU külső határainak megvédésére.

Varga Judit a közösségi oldalán közölte, Orbán Viktor miniszterelnök levélben szólította fel az Ursula von der Leyen vezette Bizottságot, hogy a testület térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit.

Magyarország eddig több, mint 590 milliárd forintot fordított saját nemzeti költségvetéséből határvédelemre, szerinte ezért itt az ideje, hogy az Unió is kivegye a részét a teherviselésből.

Az igazságügyi miniszter emlékeztetett, míg 2015-ben Magyarország fekete bárány volt és sorra indították ellene a kötelezettségszegési eljárásokat, mára Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is fizikai határzárat építettek és építenek.Felhívta a figyelmet:

“Magyarország megállította a migrációt, megvédve ezzel Európát egy egyre súlyosbodó és magas biztonsági kockázattal járó nyomástól. Azonban a védelem finanszírozásához az Európai Unió eddig nem járult hozzá.”

Varga Judit a Facebook-posztjában úgy fogalmazott, a kormány szerint a mostani stabil állapot is veszélyben van, mert az afgán válság és a Belarusz irányából érkező fenyegetések miatt a migráció nemhogy enyhülni nem fog, hanem az eddiginél is súlyosabb mértékű lesz.

“Mi továbbra is készek vagyunk biztosítani az Unió belső biztonságát. Most azonban Brüsszelen a sor, hogy kivegye a részét határvédelmi intézkedéseinkből azzal, hogy megtéríti ennek költségeit” – hangsúlyozta a miniszter. Azt is közölte, minderről Stockholmban is kifejtette a véleményét, amikor a svéd főváros Európa Házában beszélgetett svéd kollégájával a kontinens kihívásairól.

Orbán: Brüsszel térítse meg a határvédelem költségeit!

(Borítókép: Botár Gergely)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink