Brókerpiac: nagybevásárlást tartott az Erste

Hírek Figyelo.hu

Átrendezi a hazai brókercégek közötti erőviszonyokat, hogy a Random Capital az Erste Befektetési Zrt. tulajdonába kerül. A VG-nek nyilatkozó Virág Ferenc második diszkont-brókercégéért megkérhette az árat.

Megvásárolta a Virág Ferenc nevével fémjelzett Random Capital Zrt. befektetési szolgáltató 100 százalékát az Erste Befektetési Zrt., így az osztrákok a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú szereplőjévé válnak.

A tranzakció során – amely már megkapta a jegybanki engedélyt – közel 22 ezer értékpapírszámla, nagyságrendileg ugyanennyi ügyfél, és mintegy 70 milliárd forint megtakarítás kerül a Erstéhez, amely 262 ezer számlán 2 900 milliárd forintnyi vagyont kezel.

Jó hír a hazai kisbefektetőknek, hogy az Erste ígéri:

a Random ügyfelei számára a díjak és a költségek nem változnak, továbbra is a megszokott módon használhatják a brókercég kereskedési rendszerét.

Virág Ferenc (Fotó: Földi D. Attila)

A felek a vételárról nem nyilatkoztak, ám egy korábban bejelentett ügylet alapján nagyjából 2,5-3 milliárd forint lehetett a tranzakció összege. Az ENEFI-nek ugyanis közel 10 százaléknyi részesedése volt a Random Capitalban, amelynek eladásáról már korábban szerződést kötött egy, a gyorsjelentésben még meg nem nevezett féllel. A szóban forgó részesedést még 2019-ben Virág Ferenc apportálta a cégbe, a könyvekben 124 457 143 forint értéken szerepelt. A gyorsjelentésben a tranzakcióra vonatkozóan mindössze annyi állt, hogy a felek a részvények alap vételárát nagyjából 198 millió forintban határozták meg hangsúlyozva, hogy az összeget a zárásig korrigálni kell a Random Capital pénzügyi adatai, illetve teljesítménye alapján. A gyorsjelentésben hangsúlyozták: a menedzsment várakozásai szerint a részesedés várható eladási ára 198 millió és 274 millió forint között várható.

A magasabb ár indokolt lehet, tekintve, hogy a Random Capital egyre látványosabb eredményeket termel, folyamatosan növelte ügyfeleinek számát, árbevételét és nettó eredményét.

Az idei első fél éves mérleg szerint a brókercég nettó eredménye 204,7 millió forint volt. Érdemes ezt összevetni azzal, hogy egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban ezen a soron még 140 millió szerepelt, míg 2020 -ban az éves eredmény 254 milliót tett ki.

Azt, hogy a Random körül történik valami, már hónapok óta sejteni lehet, ahogy az sem kerülte el a piaci szereplők figyelmét, hogy Virág Ferenc 2019-ben bejelentette: kiszáll a Random operatív vezetésből, és az igazgatóságból is, és tanácsadóként egyengeti a cég útját. Igaz, akkor még úgy nyilatkozott, hogy tőzsdére viszik a Randomot, úgy, hogy érdemben nem változik a tulajdonosi kör. Ezt most felülírták az események, hiszen a korábbi tulajdonosok, Petykó Zoltán, Hanyecz István, Szántóné Vukics Ildikó, Móri Péter, Tóth Nándor, ahogy Virág Ferenc és az Enefi is rendre eladták részvényeiket. A Random Capital elérte korlátait, a további hatékony növekedéshez, az ügyfélkör bővítéséhez a termékkínálat színesítéséhez stabil, tőkeerős háttérre van szükség – fogalmazott Virág Ferenc.

Nem csak piaci részesedést és ügyfeleket, hanem tudást és módszereket vásároltunk

– idézi a közlemény Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy míg korábban önmagukhoz hasonló brókercégeket akviráltak, most egy azonos piacon tevékenykedő, ám teljesen más működési alapelven nyugvó vállalkozást vásároltak.

Az innovatív megoldásokat alkalmazó brókercégtől tanulva, velük együtt egy minden eddiginél jobb online értékpapírkereskedő-rendszert szeretnénk kialakítani

– tette hozzá Cselovszki Róbert.

Július végéig a 17 BÉT-es tőzsdetag duplikált részvényforgalma meghaladta 3,16 ezer milliárd forintot, a Random Capital a negyedik helyen szerepelt 178 milliárd forintot meghaladó duplikált forgalommal az Erste Befektetési Zrt. után, amely nagyságrendekkel több, 709 milliárdot meghaladó részvényforgalmat bonyolított a tőzsde adatai szerint.

A Random BÉT teljes piaci forgalmából 5,7 százalékot bonyolított hét hónap alatt, míg az Erste részesedése az azonnali piacon 23,9, a származékos piacon 5,2 százalék volt.

(Borítókép: Budapest 2020.08.10. Erste Bank budapesti székház. (Vémi Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink