Bővül a magyar-kínai együttműködés

Hírek vg.hu
Nagy Márton pekingi útjának fő témája az akkumulátor-újrahasznosítás volt. A nemzetgazdasági miniszter Kína ipari és információtechnológiai miniszterével tárgyalt, és hangsúlyozta, hogy Magyarország a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi útjának kiemelt fontosságú állomásaként megbeszélést folytatott az Ipari és Információ Technológiai Minisztérium (MIIT) vezetőjével, Csin Csuang-long miniszterrel. A két ország közötti kapcsolat fontosságát jól mutatja, hogy a két miniszter az elmúlt egy évben már harmadszor találkozott.

Első találkozójukra még tavaly nyáron került sor, majd tavaly ősszel Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Nagy Márton is részt vett a 3. Övezet és Út Fórumon, amelyen együttműködési megállapodást írt alá a két tárcavezető. A megállapodásban rögzítették, hogy a digitális gazdaság, az újenergia-meghajtású járművek, valamint a dekarbonizáció területén megerősítik a két intézmény közötti tudásmegosztást.

A mostani, harmadik tárgyalásuk fő témája az akkumulátor-újrahasznosítás volt, amely elengedhetetlen eleme a zöldátállásnak és így Magyarország versenyképessége javításának.

A tárgyaláson a két miniszter megállapodott, hogy a meglévő együttműködési megállapodást kibővítik az akkumulátor-újrahasznosítás témájával, és egy munkacsoportot állítanak fel még az idén a két ország tudásának megosztása érdekében. A munkacsoportban Magyarországról a témával foglalkozó szövetségek, egyetemek, az ágazatban működő hazai vállalatok mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium vesz részt, miközben kínai oldalról az MIIT és az általa összeállított úgynevezett Fehér Listán szereplő vállalatok lesznek. Ezáltal a legfejlettebb, legbiztonságosabb működésű technológiákat ismerhetik meg a magyarországi szereplők.

Nagy Márton az egyeztetés alkalmával hangsúlyozta, hogy Magyarország a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik, és tovább kívánja erősíteni hazánk gazdasági híd szerepét, amelyben Magyarországon kapcsolódik össze a keleti és nyugati tőke, valamint csúcstechnológia.

A cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink