Biztonságos elvonulást ígérnek a tálibok

Hírek MTI / Figyelo.hu
A tálibok beleegyeztek abba, hogy biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni igyekvő civileknek – közölte a Fehér Ház kedden.

Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója egyúttal elismerte, hogy egyes civilek távozása ellenállásba ütközött, amikor megpróbálták elérni a kabuli nemzetközi repülőteret. Jake Sullivan azt is hozzátette, hogy az evakuálás menetrendjében sem állapodtak még meg a tálibokkal. Azt mondta ugyanakkor, hogy a Kabulban tartózkodó amerikaiak és más külföldiek mellett a menekülő afgán civilek közül is nagyon sokan elérték a repülőteret. A többiek problémáját (köztük az egyelőre Afganisztánban rekedt, mintegy tizenegyezer amerikai állampolgárét is) pedig megvitatják a tálibokkal, akiknek vasárnapi elképesztően gyors hatalomátvétele káoszba, zűrzavarba és erőszakba sodorta az amerikai kimenekítési erőfeszítéseket – tette hozzá az elnöki tanácsadó.

Gorbacsov szerint eleve kudarcra volt ítélve az afgán misszió

A Pentagon tisztviselői azt mondták, hogy a hétfői kényszerszünet után a légi szállítás ismét beindult, és az időjárási problémák ellenére felgyorsult, ezzel egy időben rendszeres az egyeztetés a tálib vezetőkkel. További amerikai katonák érkeztek, és továbbiak vannak úton,

így várhatóan összesen több mint 6000 fő vesz részt a repülőtér biztosításában az elkövetkező napokban.

A külügyminisztérium arról számolt be, hogy John Basst, volt afganisztáni nagykövetet a kabuli evakuálási művelet irányítására küldik. A Pentagon pedig arról, hogy Christopher Donohue vezérőrnagyot, a hadsereg különleges műveleti tisztjét, a 82. légideszant hadosztály jelenlegi parancsnokát vezényli a repülőtéri biztonsági műveleteinek vezetésére.

Az amerikai hadsereg eddig több mint 3200 embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai személyzetet is, a katonai repülőgépek segítségével – közölte kedden a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője.

A 3200 emberen kívül mintegy kétezer afgán menekültet is evakuáltak az Egyesült Államokba

– tette hozzá a tisztviselő.

A BBC által közölt beszámolók szerint a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtérre igyekvő afgán civilekkel szemben a tálibok erőszakot alkalmaznak. A Kabulból érkező képek tanúsága alapján többeket megvertek azok közül, akik a megpróbáltak bejutni a reptérre, köztük gyermekeket is.

Az Afganisztánban rekedt magyar állampolgárokat, akik feladata a kabuli holland követség védelme volt, várhatóan a britek szállíthatják haza.

Letiltották a tálibokat

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink