Bizakodóak az építőipari cégek

Hírek Figyelo.hu

A tavalyi 21,7 százalék után az idén 5–7 százalékos termelésnövekedésre számítanak az építő­ipari cégek – derül ki az Építé­si Vállalkozók Országos Szakszövet­sé­gének (ÉVOSZ) 2020-as konjunktúra­felméréséből. Az ágazatban jó a hangulat, pozitívak a várakozások, a cégek a közmegrendelések, közbeszerzések arányának enyhe idei növekedésére számítanak – írja cikkében a Világgazdaság.

Az ágazati vállalkozások csaknem kétharmadának nőtt tavaly az árbevétele, de az idén már csak a cégek fele számít növekedésre. Húsz százalékra nőtt a késedelmes fizetések aránya, de a tartozások 95 százalékát behajthatónak minősítik a vállalatok.

Mintegy 200 milliárd forintra becsülik az építőipari lánctartozások összegét.

A négyszáz cégtől érkezett válaszok alapján továbbra is a szakemberhiány nehezíti meg a mindennapokat, gyakorlatilag majdnem minden megkérdezett – a cégek 94 százaléka – említette, hogy mérnökből és szakmunkásból sincs nála elég, noha tavaly átlagosan 12 százalékkal növelték a béreket, az idei emelési terv pedig 8–9 százalék.

A munkaerő-utánpótlás és a nem megfelelően képzett állomány a képzési rendszer reformjának szükségességét is felveti, ezért az ÉVOSZ a szakma és a kormány részéről mielőbbi konkrét lépéseket sürget. Hasonlóan

súlyos probléma a tisztességes versenyt ellehetetlenítő feketefoglalkoztatás,

amelynek a mértéke nem csökkent érdemben a vállalkozások szerint.

A feketemunka kiugró mértékű a lakásépítés és -felújítás területén, ráadásul a lakás-takarékpénztári megtakarítások állami támogatásának megszűnése sem segíti a tisztulást, sőt mára érzékelhető forráshiányt is okozott – jelezte a szakmai szövetség.

A felmérésben részt vevő vállalkozások – néhány fős kis cégek és több száz alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatok – megbízásainak 60 százalékát a közmegrendelések teszik ki. Bár 61 százalékuk közölte, hogy tavaly nőtt a bevétele, de a növekedés az év végére már markánsan lassult.

.

Borítókép: Ablakot újítanak fel munkások a felújítás alatt álló Móra Ferenc Múzeumban Szegeden 2020. február 3-án. (MTI/Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink