Megtörténik a nagy találkozás

Hírek Figyelo.hu

Kérdések széles köre kerül terítékre Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök ma délutáni genfi találkozóján, azonnali áttörés azonban nem várható a két nagyhatalom fagyos kapcsolatában – írta meg a VG.hu.

Előzetes várakozások szerint akár öt órán keresztül is eltarthat a két elnök első személyes találkozója, olyan sok téma szerepel a napirenden: fegyverzetcsökkentési egyezmények, az ukrán konfliktus, Szíria, az iráni nukleáris program, Líbia és Afganisztán.

Ezeknél is fontosabb kérdés azonban többek között az orosz emberjogsértések, így például Alekszej Navalnij ellenzéki vezető sorsa,

a szabad sajtó és az ellenzék elnyomására tett sorozatos moszkvai kísérletek, az amerikai célpontok elleni hackertámadások, amelyek közül soknak a hátterében az orosz kormányzatot sejtik az Egyesült Államokban, valamint a Ryanair járatának eltérítése az orosz szövetséges Fehéroroszország által.

Emellett természetesen szóba kerül az Oroszországban fogva tartott amerikai állampolgárok ügye is, és a CNN előzetes értesülései szerint Moszkva jelezte, hogy kész fogolycserére.

Egy téma azonban valószínűleg nem szerepel majd a napirenden, mégpedig Kína,

legalábbis Ian Bremmer külpolitikai szakértő, a Time magazin publicistája szerint. Több más elemzővel együtt úgy véli, hogy bár a két elnök közvetlenül várhatóan nem beszél majd erről a témáról, Kína felemelkedése és megerősödése közvetve nagyon is fontos szerepet játszik a jövőbeni amerikai-orosz kapcsolatokban. Bremmer úgy véli, hogy mivel az Egyesült Államok egyértelműen Kínát tekinti a fő ellenlábasának a nemzetközi porondon, ami Biden eddigi európai körútján is egyértelműen bebizonyosodott, ezért az új adminisztráció nem akarja végletesen kiélezni a viszonyt egy másik nagyhatalommal is.

Európától vár támogatást Biden

A cél inkább a kapcsolatok normalizálása Moszkvával, és ezt erősítette meg korábban Eric Green, Biden nemzetbiztonsági tanácsának Oroszországért felelős tagja is, aki hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat egyértelmű kommunikációs csatornákat akar kialakítani Moszkvával – a legmagasabb szinten is. Ugyanakkor az is várható, hogy Biden világosan tudatja majd a partnerével, hogy milyen határokat nem léphet át komoly és esetleg fájdalmas amerikai válaszintézkedések kockáztatása nélkül.

A kapcsolatok normalizálására Moszkva is kész

– hangsúlyozta a csúcs előtt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Megismételte azt az orosz álláspontot, hogy a kétoldalú viszonyban „el kell takarítani a romokat”, bár azt sem hagyta szó nélkül, hogy a párbeszéd az amerikai fél miatt szakadt meg, Putyin és az orosz fél sosem volt az egyeztetések megszüntetésének a híve.

Sok kérdést át kell beszélni, hogy újraindíthatóak legyenek a munkafolyamatok (…), hogy tisztázzuk, mennyire súlyosak az ellentétek

– tette hozzá.

Peszkov szerint a két elnök találkozóján nem kerülhető meg a diplomáciai tulajdon kérdése. Az Egyesült Államok 2017. szeptemberében bezáratta a San Franciscó-i orosz főkonzulátust, valamint a washingtoni kereskedelmi képviseletet és annak New York-i kirendeltségét, majd a következő márciusban a seattle-i orosz főkonzulátust és a főkonzul rezidenciáját, amelyek egy része diplomáciai mentességet élvező orosz tulajdon.

(Borítókép: A 2021. június 7-én alkotott képkomón Vlagyimir Putyin (j) orosz elnök 2019. december 19-én éves moszkvai sajtótájékoztatóján és Joe Biden amerikai elnök eskütétele alkalmával. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021. június 4-én azt mondta, reméli, hogy javítja a súlyosan megromlott kapcsolatokat az Egyesült Államokkal. (Roberto SCHMIDT és Kirill KUDRYAVTSEV, Europress/AFP)

További híreink