Bezárnak az üzletek, az iskolák és az óvodák is

Hírek figyelo.hu

A kormány a következő döntéseket hozta a szerdai, illetve a jelenleg is zajló kormányülés után:

  • az óvodákat, általános iskolákat április 7-ig bezárják.
  • az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják. Kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások
  • a konditermeket ismét bezárják, a profi sport is zárt kapuk mellett mehet tovább
  • ahol otthoni munkavégzésre van mód, azt kérik a munkáltatóktól, hogy azt biztosítsák
  • maszkhasználat mindenhol kötelező szabadtéren
  • szigorítják a határátkelést
  • a szállodák, éttermek bértámogatását kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeket most be kell zárni.

– jelentette be a mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A járványügyi adatok miatt a kormány szerint csak a kontaktus számok csökkentésével lehet megfékezni a járvány terjedését, és ha most nem lenne szigorítás, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma emelkedne drasztikusan, hanem az újranyitás is radikálisan tolódna – mondta Gulyás Gergely. A szigorításokkal kapcsolatban a részletszabályok a következő napokban körvonalazódnak majd.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentte, hogy csak a szabadtéri sporttevékenységekre lesz lehetőség, és a parkok, arborétumok nyitva lesznek.

Radikálisan emelkednek a számok

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az elmúlt három napban folyamatosan emelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma, egyre többen haltak meg, és egyre többen vannak lélegeztetőgépen is. A reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Magyarországon. A harmadik hullámában az az új, hogy bár van vakcina, jól haladnak az oltások, ezért a jövő héten Magyarország lesz a legátoltottabb ország Európában, a vírus mégis terjed.

(Borítókép: Zárva tartó áruház bejárata Brémában 2021. március 4-én. Németországban előző nap március 28-ig meghosszabbították az új típusú koronavírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségét. (MTI/EPA/Focke Strangmann)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink