Bevételnövekedést céloz meg a Richter

Hírek figyelo.hu
A Richter éves forgalma 5 százalékkal nőhet euróban idén. Az üzemi eredményhányad 17 százalékos lehet.

Az éves eredménybeszámoló után a Richter vezérigazgatója közzétette a menedzsment idei évre szóló prognózisát. Az euróban számolt árbevétel 5 százalékkal nőhet

– mondta Orbán Gábor, a bevételi terv teljesülésének több együttes feltétele van. Egyik sarkalatos pont, hogy a Vraylar értékesítés elérje az 1,8 milliárd dollárt, ahogy a sales partner (AbbVie) előre jelezte. Ezt a számot a Richter is irányadónak tekinti, s az összeg közel 20 százalékát kapja majd meg royalty-ként. További feltétel, hogy a megvásárolt Evra termék értékesítése beépüljön a bevételekbe, a nagykereskedelmi tevékenység forgalma várhatóan stagnáljon euróban és a Richter szemszögéből fontos devizapárok ne alakuljanak kedvezőtlenül.

A várakozás konzervatív – mondta a vezérigazgató, de ennek oka, hogy az első félév még Covid ellenszélben telik. A bruttó fedezeti marzs 55,5 százalék, az üzemi marzs pedig 17 százalék lehet. A K+F költségek a bevételek 11 százalékát tehetik ki.

Orbán Gábor elmondta,

az AbbVie 4 milliárd dolláros csúcsévi Vraylar-várakozása teljesülhet, bár a pontos évszám nem ismert, s azt is hozzátette: a termék sikere teljes egészében az AbbVie-n múlik, rajtuk áll a készítmény promóciós támogatása.

2021-ben a kulcskészítmények várható forgalma:

Bemfola 55 millió euró, Terrosa 35 millió euró, Reagila 15 millió euró, Evra (amely várhatóan csak az év második felében jelenik meg a bevételi soron) 40 millió dollár.

A hajnalban közölt gyorsjelentés szerint

rekord negyedéves árbevételt ért el a Richter – a 150,4 milliárd forintos forgalom 8,4 százalékos növekedést takar a 2019-es bázishoz képest és 5 milliárd forinttal magasabb a Világgazdaság konszenzusánál.

Tíz százalékkal 82,3 milliárd forintra nőtt a bruttó profit, kismértékben ez is jobb a vártnál. Az üzemi eredmény 32,8 milliárd forint lett, míg elemzők kicsivel 30 milliárd alá várták. A mérleget a pénzügyi eredmény 5,7 milliárd forinttal rontotta, az adózott eredmény így 21,6 milliárd forint, ez kissé elmaradt a várakozástól.

A negyedév üzemi marzsa 21,8 százalékos, míg a bruttó fedezeti hányad 54,7 százalék.

A csúcskészítmény – Vraylar antipszichotikum – amerikai értékesítése után a negyedik negyedévben 76,3 millió dollár jogdíjat kapott az AbbVie gyógyszergyártótól a Richter, a royalty 33 százalékkal nőtt. A gyógyszer az év végén már 38 országban volt elérhető, ahol lehet, ott támogatott készítményként.

Éves összevetésben az értékesítés 52,6 százalékkal nőtt az USA-ban (108 milliárd forintra), az orosz forgalom 86 milliárd forinton stagnált, komolyabb (43 százalékos) visszaesés csak Kínában volt, de az kisebb piac a Richter számára. Mérföldkőhöz ért a teljes éves nettó profit, amely 104,7 milliárd forint lett.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink