Benalla börtönben, Macron zárat cserél

Hírek
Azt követően, hogy a napokban váratlanul előzetes letartóztatásba került Alexandre Benalla, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök volt testőre, a figyelem újra az Élysée-palotára és annak kínos belső ügyeire irányult. Az elnök tehát, mint a Courrier International fogalmazott, „nyomás alá került”. A francia törvényhozás felsőháza, a szenátus jogi bizottsága az ügyről jelentést tett közzé. A dokumentum, mint a Courrier által idézett katalán lap, az El Periódico de Catalunya írja: „hadüzenet az Élysée (tehát a köztársasági elnök és az általa képviselt hatalmi ág - a szerk.) ellen”

Benalla különös szerepet játszott Macron környezetében, s mint később kiderült, az Élysée-ben töltött időszaka alatt sorozatosan visszaélt hatalmával, sőt menesztése után, február 19-i őrizetbe vételéig folytatta ezeket az üzelmeit, így például megtartotta diplomata útlevelét és azt 23 alkalommal használta elbocsátása után. A testőr, aki törvénytelenül, rendőr egyenruhában vett részt egy 2018. május 1-ei tüntetés feloszlatásában, és ott brutálisan bántalmazott két demonstrálót, sorozatosan megsértette a köztársasági elnöki palota szinte összes biztonsági előírását. Börtönbe kerülése és az ezzel párhuzamban az Elysée-ben meghozott biztonsági intézkedések tehát azt a komikus látszatot keltik, mintha egy család züllött leszármazottja lenne, aki miatt otthon lecserélik a zárakat.

Alapos tisztogatás követte ugyanis a botrányos távozást: sor került a biztonsági erők teljes újjászervezésére, mind a palota külső, mind belső szolgálattevői körében, felülvizsgálták a beszerzési rendszereket épp úgy, mint a pénzmozgásokét, még az elnök útjait is más úton-módon szervezik meg.

A 820 fős, évszázadok óta hibátlanul működő köztársasági elnöki hivatalnak a macroni időszakban mutatkozó, súlyos működési zavarai példátlanok az intézmény történetében. Alapos és körültekintő munka szükséges az újraszervezéshez, hogy ezek a működési hibák még egyszer ne fordulhassanak elő. A teljes újjászervezés Macron jobb keze, Alexis Kohler feladata lett. 

Jérôme Rivoisy, Benalla utódja még arról is gondoskodott, hogy a teljes személyzet átvilágításra kerüljön. A fiaskó nem tett jót a franciák feltétlen bizalma által övezett köztársasági elnöki intézménynek. A france24.com idézi Benjamin Griveaux kormányzóvivőt, aki elismerte: „az Élysée ellehetetlenülése a franciák számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan”. A honlap szerint a palota működését „minden szinten átszervezik”.

Nem lehet tudni, vajon a fokozódó elégedetlenség, a Facebook-bejegyzésekben is nyomon követhető felháborodás is szerepet játszott-e abban, hogy a testőrt, ennyi idővel menesztése után, végül csak „berántották” a hűvösre. A franciákat kifejezetten felbőszítette például az a hír, miszerint Christophe Dettinger, a sárgamellényesek egyik „hőse ”, aki nem tudta nézni, hogyan verik a rendőrök a tüntetőket, és bokszolóként nekiment a rendfenntartóknak, egy év leöltendő büntetést kapott, s így éjszakáit a börtönben tölti, s eközben – mint arról a planetes360.fr is beszámolt, fotóval illusztrálva a közölteket – Macron volt bizalmasa, a tüntetőket brutálisan bántalmazó Benalla Marrakech-ben, a Lotus Clubban szivarozgat.

Nemcsak a diplomata útlevél törvénytelen használatával kell Macron „testközeli” barátjának elszámolnia. Benallával közölte vád alá helyezésekor, tavaly júliusban a bíróság: eltiltják attól, hogy kapcsolatba lépjen Vincent Crase-zal, az ügy másik gyanúsítottjával, aki a kormányzó Köztársaság lendületben párt alkalmazottja. Benalla ennek tudatában folytatott Crase-zal egyeztetést a történtek után. Crase szintén börtönbe került február 19-én.

Benalla újabban nyilvánosságra került ügyeit felsorolni is nehéz. A Valeurs actuelles például feltárta hogy az elnök régi bizalmasa egy két évre szóló, 7,2 millió eurós szerződést szignált biztonsági együttműködésről egy kínai céggel. A lap utal a Mediapart által korábban közöltekre, miszerint orosz és üzbég partnerekkel is szerződött 2,2 millió euró étékben. E szerződéseket még hivatali alkalmazottként szignálta, valószínűleg visszaélve azzal, hogy Macron jóvoltából ő is személyesen ismerhetett meg államfőket, döntéshozókat.  

Mindezt a Dernieres Nouvelles d’Alsace az újabban felszínre került ügyek egész kis csokrával toldja meg, többek között azzal a pénzmosást vizsgáló hivatal figyelmét felkeltő kis figyelmességgel, mellyel összesen 18 500 eurónyi értékű csekkek formájában Vincent Crase kedveskedett Benallának.

Elemzők egyértelműen úgy látják, hogy az Emanuel Macront is érintő pénzügyi visszaélések sorozata újabb bizalmi válságot idézhet elő Franciaországban.

Borítókép: A Rodezben kampányoló Emmanuel Macron elnökjelölt, későbbi francia államfőről (k) és testőréről, Alexandre Benalláról (j). Egy 2018. július 18-án nyilvánosságra került videofelvételen Benalla, Macron elnök biztonsági területért felelős munkatársa tűnik fel, ahogy rendőrségi rohamsisakban egy tüntető diákot bántalmaz 2018. május 1-jén. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink