Barátkozna egymással Kína és az USA

Hírek MTI
Kína kereskedelmi főtárgyalója megerősítette egy részleges kereskedelmi megállapodás előkészítésének hírét.

Kína és az Egyesült Államok jelentős előrelépést tett egy részleges megállapodás aláírásának előkészítésében a kereskedelmi tárgyalások legutóbbi fordulóján – jelentette ki Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint.

Liu Ho a délkelet-kínai Csianghszi tartomány székhelyén, Nancsangban egy konferencia megnyitóján mondott beszédet, amelyben először nyilatkozott a múlt hét végén Washingtonban folytatott tárgyalásokról. A Kína kereskedelmi főtárgyalójának szerepét betöltő miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a kereskedelmi háború további elmérgesedésének megelőzése mind Kína, mind az Egyesült Államok, mind pedig a világ többi része szempontjából előnyös, a termelők és a fogyasztók egyaránt ebben a fejleményben reménykednek.

A két félnek az egyenlőség és kölcsönös tisztelet talaján kell foglalkoznia az egymás által felvetett legfőbb aggályokkal, és kedvező körülményeket kell teremtenie a közös célok eléréséhez – húzta alá.

Donald Trump amerikai elnök október 11-én jelentette be, hogy részleges megállapodást sikerült kidolgozni a kínai féllel, miután személyesen fogadta Liu Hót a Fehér Házban. A találkozót követően Trump elállt attól a tervtől, hogy október 15-ével 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkre a vonatkozó pótvámokat 25-ről 30 százalékra emeljék.

Liu beszédében arra is kitért, hogy Kína gazdasága változatlanul stabil alapokon áll, és az ország minden kétséget kizáróan képes megvalósítani a kitűzött makrogazdasági növekedési célt.

A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint a távol-keleti ország gazdasági növekedése 6,0 százalékra mérséklődve, csaknem 27 éves mélypontra lassult az idei harmadik negyedévben. Ez a növekedési ütem csupán a Peking által az idei évre kitűzött, 6,0 és 6,5 százalékos sáv alsó küszöbét éri el.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint egy esetleges megállapodás a világ két legnagyobb gazdasága között csökkenthetné az egymás áruira kölcsönösen kivetett pótvámok negatív hatásait, a világgazdaság növekedését 0,8 százalék helyett csupán 0,6 százalékkal visszavetve.

Borítókép: MTI/AP pool

Ezek is érdekelhetnek

További híreink