Balatoni strandbüfék – több száz helyen razziázott a Nébih

Hírek vg.hu
A Nébih ellenőrei több tucat esetben indítottak eljárást, több millió forint értékben szabtak ki bírságokat.

Az idei nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszer-biztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó egységet vizsgáltak.

Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomon követése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák.

A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint az ellenőrök a strandbüfék és a street food egységek 11,5 százalékánál tapasztaltak takarítatlanságot és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2 százalékában problémát jelentett a készételek tárolása is. A hűtve tárolást több esetben nem tartották be, továbbá a készételek és az alapanyagok elkülönítését sem valósították meg. Jellemző volt, hogy a kisebb egységek nem rendelkeztek zöldség-előkészítővel, miközben tisztítatlan zöldségeket is felhasználtak.

Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél (9,8 százalék) hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, azonban ezt az élelmiszer-vállalkozók rövid időn belül pótolták. A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát. A hatósági felügyelők több esetben (7 százalék) tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomon követését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű termékeket tároltak az egységekben.

A Csongrád-Csanád vármegyei felügyelők 2 vendéglátóipari egység tevékenységének korlátozását rendelték el. Az érintett egységekben többek között az edényzethez mérten a mosogatómedencék mérete nem volt megfelelő, a hűtőterekben a szakosított tárolás szabályait nem tartották be, az előkészítőket sem alakították ki, valamint egyes élelmiszereket a földön tároltak. Egy Csongrád-Csanád vármegyei fagylaltozóban megtiltották a fagylaltkészítést, míg egy Heves vármegyei pizzériában nyomon követési hiányosság miatt 40 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból, összesen 93 kilogramm mennyiségben az ellenőrök.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Frank Yvette – Délmagyarország

Ezek is érdekelhetnek

További híreink