Súlyos B-vitamin-hiány fenyegetheti Európát, és Németország lehet ennek az epicentruma. Dr. Békeffy Magdolna belgyógyász a Tények.hu-nak nyilatkozva a vitamin fontosságára hívta fel a figyelmet, melynek hiánya problémákhoz vezethet.
Ezek az alapvető vitaminok – amelyek energiát adnak, támogatják az agy működését és javítják a hangulatot – egyre nehezebben elérhetők.
Mi állhat a B-vitamin-hiány mögött?
Egyes iparági szakértők szerint a júliusi robbanás a BASF ludwigshafeni üzemében szerepet játszhatott abban a folyamatban, amely most az ellátási láncok zavarait okozza. Noha a BASF főként A- és E-vitamin gyártására összpontosít, a robbanás okozta termelési fennakadások közvetett hatásai a B-vitamin piacát is érinthetik.
Az A- és E-vitaminok alternatív forrásokból is beszerezhetők, de a B-vitaminok gyártása komplexebb, speciális létesítményeket és technológiát igényel, így ezekből könnyebben alakulhat ki hiány.
A B-vitaminok létfontosságúak az ételek energiává alakításában, az idegrendszer fenntartásában és a mentális egészség támogatásában
– magyarázta dr. Békeffy Magdolna. Ezek a vitaminok megtalálhatók a vitaminkészítményekben, az energiaitalokban és a vitaminokkal dúsított italokban, amelyeket naponta milliók fogyasztanak.
A járvány utáni növekvő kereslet és az ellátási láncokban tapasztalható problémák azonban egyre nagyobb hatást gyakorolhatnak a fogyasztókra és az iparra.
Együnk több mangalicát: remek B-vitamin-forrás a húsa
Nagyböjt előtt még húsevésre buzdít az agrárkormányzat: elindult a mangalicahús fogyasztását ösztönző kampány. A szakmabeliek szerint a tenyésztők átvészelték a legnehezebb időszakot.
Borítókép: Getty Images