Az utazók döntését is segíti az új szálláshely-minősítés

Hírek Sz. H.
Magyarországon korábban nem volt érvényben rendeletszintű szabályozás a szálláshelyek kategóriába sorolásáról, a különböző minősítési rendszereken belül önkéntes alapon történt a besorolás. Ezt váltotta fel idén január 1-jétől a kötelező minősítés bevezetése, amelynek alapja az itthon is több mint egy évtizede alkalmazott, nemzetközi Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer.

A kötelező minősítés előnyös hozadéka, hogy míg korábban jellemzően a magasabb kategóriájú szálláshelyek rendelkeztek minősítéssel, ezentúl a többiek is kapnak besorolást, ami nagymértékben megkönnyíti a fogyasztók számára az egyes szálláshelyek összehasonlítását és a döntést. Ha pedig egy szálláshely kategóriát szeretne ugrani, a rendszer iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy ennek érdekében milyen fejlesztéseket kell végrehajtania. Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese szerint az a szálláshely, amelyik eddig is tisztességesen, a valós adottságai alapján sorolta be magát, nagyon könnyen meg tudja szerezni a marketingkommunikációjában eddig alkalmazott minősítést.

Szállodák, kempingek, közösségi szálláshelyek…

A minősítések az év eleje óta folyamatosan zajlanak, az a szálloda, amelyik már rendelkezett érvényes minősítéssel a fenti időpontban, annak lejártáig használhatja azt. Új szálláshelyet létesíteni azonban már csak minősítés birtokában lehet – olvasható a turizmus.com-on.

A minősítési rendszereket a szakmai szövetségek bevonásával alakították ki. Ennek köszönhetően teljesen egzakt, objektív alapon működő kritériumrendszer született mind a hét szálláshelytípus esetében. A minősítés elve és folyamata gyakorlatilag ugyanaz mindenhol: a szállásadó regisztrál a szallashelyminosites.hu oldalon, ahol előzetesen ki kell töltenie egy minősítési adatlapot. A minősítés első alkalommal díjmentesen vehető igénybe. Az auditálást gyakorló szakemberek végzik a helyszínen. Az auditorok összeállítanak egy szöveges értékelést, valamint ők is kitöltik a szálláshely-üzemeltető által beküldött minősítési adatlapot.

Egytől öt csillagig

Ahhoz, hogy egy szálláshely egy adott kategóriába kerüljön, bizonyos minimumkövetelményeket kell teljesítenie, illetve a kategóriánként meghatározott pontszámokat kell elérnie. A minősítési kategóriák egytől öt csillagig terjednek, illetve a szállodák megpályázhatnak superior kategóriát is, amennyiben a szolgáltatásokat, felszereltséget tekintve kiemelkedő kínálattal rendelkeznek. Az auditorok által összeállított anyag egy ötfős bírálóbizottság elé kerül, amely arról dönt, hogy jóváhagyja-e vagy sem a javasolt kategóriát. Javítható, pótolható hiányosságok esetén a szálláshely 45 munkanapot kap a korrekcióra. Majd matrica vagy tábla formájában kérhetik az elnyert minősítés igazolását, ezt a szálláshely bejáratánál, jól látható helyen kell elhelyezniük. Magyarországon jelenleg mintegy 46 ezer szálláshely van, ebből 42 ezer magán- és egyéb szálláshely – a tervek szerint 2024 végére az összes minősítését sikerül elvégezni.

Kép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink