Az USA veszélyesebb a nők számára, mint Mianmar

Hírek
Az Egyesült Államok az egyik legveszélyesebb ország a nők számára, állítják szakértők egy friss kutatásban. A “szégyenlista” tizedik helyére sorolt USA olyan országokat előz meg, mint Irán, Dél-Szudán, Sierra Leone, Banglades vagy Mianmar, és még 183 másik ország. Nem furcsa ez így első pillantásra?

Nem kell ahhoz fejlődő ország szakértőnek lenni, hogy felvonjuk a szemöldökünket a fenti állításon. Ha felidézzük lelki szemeinkkel vagy a guglival a teljes testet takaró hidzsábot viselő iráni nőket, vagy azt, hogy Sierra Leone-ban a nők 94 százalékénak csonkolták a nemi szervét, akkor egyre több a kérdőjel a kutatást illetően. A tömegesen megerőszakolt rohingja nők tragikus történetéről is beszámolt a sajtó, de vajon mi folyik Amerikában, amiről nem tudunk, mitől lett ennyire veszélyes a nők számára ez az ország. Miről beszélnek ezek a szakértők – teszi fel a kérdést a the Spectator publicistája. 

A felmérést végző alapítvány szerint  "észlelési mérésről" volt szó, más szóval a szokásos adatmutatók egyikét sem használták fel annak értékelésére, hogy mennyire veszélyes az ígéret földje.

Nem azt nézték, mennyi szexuális erőszakot jegyeznek a statisztikák, hanem felkérték a válaszadókat, nevezzenek meg öt országot hat különböző kategóriában, amelyekről az a benyomásuk, hogy veszélyesek. A BBC által megkérdezett szakértő és nőjogi aktivista arra a felvetésre, hogy miért sorolta Indiát Szomália és Szaúd-Arábia elé, azt válaszolta, hogy India demokratikus ország. Ugyan nem az volt feladat, hogy személyes benyomásai és eszményei alapján  értékelje, mennyire demokratikus egy ország, hanem az, hogy mennyire veszélyes. Az aktivista felcsattant és azt válaszolta, hogy nem a rangsorról van szó, hanem arról, hogy társadalmunkat a nőgyűlölet és a patriarchátus irányítja.  

A történet jól illusztrálja, hogy az identitáspolitika képviselőinek mennyire nem számít a rögös valóság, az empíria. Miként hihetnek ezek az emberek ilyen hamis állításokban? Például azért, mert a haladó, balliberális kutatói szcéna sok esetben támogatja azt a módszertant, ahol az adatok helyett a személyes észlelés legyen a mérvadó, ugyanis az adatok az elnyomás eszközei lehetnek. Nincs objektív igazság, csak versengő narratívák, amelyek elősegíthetik csoportérdekek érvényesülését, erről beszél a posztmodern ismeretelméleti kritika. Ha valamit tudományos tény címkével látnak el, az arra kísérlet, hogy  narratívákból egyet kiválasszanak és a fehér ember erejét és fölényét érzékeltessék vele. 

Így lesz ez Egyesült Államokból a világ tizedik legveszélyesebb országa a nők számára. Hátborzongató? Üdv az  identitáspolitika diliházában.

Borítókép: A Szaúd-Arábia Nemzetközi Tájékoztatási Központja által közreadott képen egy szaúdi nő autót készül vezetni Rijádban 2018. június 24-én. Ettől a naptól kezdve Szaúd-Arábiában önállóan is autózni indulhatnak a nők, mert megszűnt a számukra előírt autóvezetési tilalom. (MTI/AP/Szaúd-Arábia Nemzetközi Tájékoztatási Központja )

Ezek is érdekelhetnek

További híreink