Az unió 651 ezer Pfizer-vakcinát ad a nyugat-balkáni országoknak

Hírek Figyelo.hu

651 ezer Pfizer-vakcinát szállít májustól az Európai Unió a nyugat-balkáni országoknak – jelentette be Várhelyi Olivér szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos kedden.

A HVG beszámolója szerint Várhelyi elmondta, hogy az unió a járvány frontvonalában dolgozó egészségügyi dolgozóknak szánja az oltásokat, és az adomány mintegy 70 millió eurós költségeit az uniós költségvetésből finanszírozzák. Hozzátette:

a koronavírus-járvány kezdete óta az EU összesen 3,3 milliárd euróval támogatta a nyugat-balkáni államok védekezését. Várhelyi kiemelte, hogy „a legmegbízhatóbb beszállítónk, a Pfizer” fogja az oltásokat szállítani, és külön köszönetet mondott a vállalatnak.

A balkáni országok és a gyógyszercég közötti tárgyalások Ausztria közvetítésével folytak. Bosznia-Hercegovina 214 ezer, Észak-Macedónia 119 ezer, Albánia 145 ezer, Koszovó 95 ezer, Montenegró 42 ezer és Szerbia 36 ezer oltást kap majd május és augusztus között.

(Borítókép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja brüsszeli internetes sajtóértekezletén 2021. április 20-án. (MTI/EPA/AP pool/Francisco Seco / POOL)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink