Az összeomlás szélén a francia rendőrség

Hírek
Lesújtó hírek láttak napvilágot a francia rendőrségről. Egy a közelmúltban kiadott szenátusi vizsgálati jelentés szerint a francia lakosság körében mért öngyilkossági ráta duplája tapasztalható a rendőrök esetében.

Ezt elsősorban a rohamosan romló munkakörülmények által kiváltott stressz, az utcai tűzharcok és az ezekkel járó halálesetek növekvő száma (egy év alatt 54 százalékkal nőtt a fegyverhasználattal végződő akciók száma), a folyamatos terrorfenyegetettség és az ezzel járó állandó közvetlen életveszély, illetve a migránsok által sűrűn lakott városrészekben sokszor tapasztalható polgárháborús állapotok eredményezik.

Mindezen túl a rendőröknek egy új, korábban nem tapasztalt jelenséggel is szembe kell nézni: a két évvel ezelőtti magnanville-i tragédia óta (egy iszlamista merénylő a saját otthonában késelt halálra egy rendőr házaspárt, a kisgyermekük szeme láttára) a rendőrök már a saját otthonukban sem érezhetik magukat biztonságban. A jelentésből az is kiderül, hogy csak az elmúlt egy év során mintegy 4000 rendőr sebesült meg szolgálatteljesítés közben.

Mindemellett rendkívül elavult a rendőrök technikai felszerelése, a járműveik öregek, és lőszerhiánnyal is küszködnek, ami miatt a személyi állomány nem tudja teljesíteni az előírt mennyiségű lőgyakorlatot. A francia rendőrök jelenleg összesen 22 millió túlóránál tartanak, ami jól jelzi általános túlterheltségüket.

A súlyos problémák miatt a rendőrök kénytelenek voltak utcára vonulni, hogy így fejezzék ki elégedetlenségüket a francia kormány felé. Emmanuel Macront azonban láthatóan nem hatja meg a francia közbiztonság drasztikus romlása, a rend helyreállítása helyett ő inkább bizarr külsejű fekete transzvesztiták vonaglásában gyönyörködik az Elysée Palotában.

Borítófotó: Felgyújtott autó lángol rendőrök közelében a nyugat-franciaországi Nantes Breil nevű városrészében 2018. július 3-án, miután zavargás tört ki amiatt, hogy a rendőrség lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló férfit. Az incidenst követően helyi fiatalok gépkocsikat és épületeket gyújtottak fel három elővárosi negyedben. A 22 éves Aboubakar F. egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás okán keresett gépkocsival próbált elmenekülni az igazoltatás helyszínéről, amikor a nyakán eltalálták, és a kórházba szállítása közben belehalt sérülésébe.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink