Az Oscar-gáláról érkezett a sztárséf: főzeléket kóstolt Budapesten

Hírek Sz. H.
A legnagyobb amerikai filmes díjátadó gáláját követő fogadás menüjét évtizedek óta jegyző sztárséf, Wolfgang Puck ismét a magyar gasztronómiával ismerkedett.

Wolfgang Puck – akinek nevét a világ 10 leggazdagabb séfje között jegyzik – a Matild Palotával való gasztronómiai együttműködése miatt időről-időre ellátogat Magyarországra, ilyenkor pedig nem mulasztja el, hogy valami újat tanuljon a magyar konyhaművészetről.

Tavaly nyáron az egyik leghíresebb hazai gasztroblogger, Mautner Zsófia egy paprikafarmot mutatott a séfnek, találkozásuk során pedig kiderült, hogy – ahogy oly sok külföldi -, Puck sem tudja, mit jelent a főzelék. Ezen szerettek volna változtatni a héten, amikor a séf ismét Budapestre utazott, miután levezényelte az Oscar-gála fogadását.

Mautner Zsófia és Wolfgang Puck

A diplomatából lett gasztroblogger, Mautner Zsófia szerint a főzelék igazi magyar specialitás, így még lefordítani is nehéz, mert nem létezik rá angol kifejezés. Egy gasztronómiához értő ismerőse, aki egyébként a UCLA-n tanít, mint professzor, egy új kifejezést alkotott rá a ’stew’ és a ’soup’ szavakból, így született meg a ’stoup’, melyet most Zsófi is továbbadott Wolfgangnak, amikor a főzelékeit prezentálta. A kóstoláshoz csatlakozott Szántó István, a Spago Budapest vezető séfje és Tetsu Yahagi, Wolfgang Puck jobbkeze (ő látható a nyitóképünkön középen).

„Lenyűgöz a vitalitása, a profizmusa, a valódi érdeklődése, nyitottsága és a derűje” – mesél a találkozásról Zsófi. „Már másodszor volt alkalmam a magyar konyhából mutatni neki egy – ezúttal számára teljesen ismeretlen – szegletet. Medvehagymás zöldborsófőzeléket kínáltam neki grillezett gombával, sáfrányos sárgarépát sült kelbimbóval, répazölddel, és kovászos uborkás krumplifőzeléket lágytojással, kaporral. Nekem úgy tűnt, hogy nem csak udvariasságból dicsérték az ételeket, és talán egyszer az Oscar-gálán is kerül majd főzelék a menüsorba.”

Fotók: Matild Palace

Ezek is érdekelhetnek

További híreink