Az Európai Bizottság az év legigazságtalanabb döntése után sem állt Magyarország mellé

Hírek mandiner.hu
Bár még a spanyolok szerint is a belső piac alapelveivel ellentétes a madridi kormány vétója Talgo-ügyben, az Európai Bizottság kijelentette, hogy nem avatkozik be, mert a politikai döntés nem sérti az uniós szerződéseket.

Az Európai Bizottság nem avatkozik a spanyol kormány által a magyar Ganz-MaVag Talgo-vásárlása kapcsán kirótt vétójának ügyébe, annak ellenére, hogy ez a belső piac alapelveivel ellentétes döntés – írja az ABC brüsszeli tudósítója.

A spanyol lap szerint, Brüsszel azt állítja, hogy az intézkedés a spanyol kormány kizárólagos kompetenciája, és az eddigi lépések az uniós szerződések alapelvein belül vannak.

Mint megírtuk, a baloldali kabinet politikai okokból lehetetlenítette el az évszázad magyar felvásárlási üzletét. Nyolc hónap időhúzás után végül az lett Madrid hivatalos kifogása, hogy nemzetbiztonsági oka van a vétónak, mert a Talgo szabadalommal rendelkezik az automatikus vágányváltásra, amely lehetővé teszi, hogy a vonatok alkalmazkodjanak a forgalomhoz bármelyik európai országban.

Az ABC korábbi cikke megjegyzi, az orosz-ukrán háború is bizonyítja, hogy a vasútnak hatalmas a jelentősége a fegyveres konfliktusokban, a spanyolok pedig vélhetően arra hivatkoznak majd az Európai Bíróságon, hogy attól tartanak, a technológia Magyarország közvetítésével az oroszokhoz kerülhet.

A Ganz-MaVag már jelezte, hogy a bírósághoz fordul, és ugyanígy tesz a tőzsdén jegyzett társaságok kisebbségi részvényeseinek spanyolországi szövetsége is, mert úgy látja, a kormány döntése veszélybe sodorja a Talgo jövőjét.

A spanyol lapok azt írták, hogy ha Magyarország az Európai Bírósághoz fordul az ügyben, akkor biztosan neki ad igazat, még akkor is, ha Madrid ideológiailag közelebb áll hozzá, mint Budapest.

 

Címlapfotó: AFP, Talgo

Ezek is érdekelhetnek

További híreink