Az Északi-tengeren talált olajat a Mol

Hírek MTI

A Mol-csoport tagja, a Mol Norge AS olajat és gázt talált Norvégia partjainál – közölte a magyar olajtársaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tájékoztatás szerint a cég a napokban fejezi be a kutató fúrás és annak kiferdítő kútjának mélyítését. A kút már felfedezett olajmezők közelében mélyült az Északi-tenger középső régiójában, Stavangertől 200 kilométerre nyugatra.

Az előzetes értékelések alapján a megtalált szénhidrogén vagyon 12 és 71 millió hordó olajegyenérték közötti. A talált szénhidrogén API 40 relatív sűrűségű könnyű olaj. Ez a találat is hozzájárul a Mol organikus és inorganikus készletpótlási stratégiájához a kutatási és akvizíciós tevékenységein keresztül – írják a tájékoztatóban.

A Mol Norge 40 százalékos érdekeltséggel a PL820S koncessziós terület operátora, partnerei a Lundin Norway AS (40 százalék), a Wintershall Dea Norge AS (10 százalék) és a Pandion Energy AS (10 százalék) – közölte a Mola BÉT honlapján.

.

Borítókép: A Johan Sverdrup olajmező fúrótornya az Északi-tengeren 2020. január 7-én. A norvégiai Stavangertől mintegy 140 kilométerre, nyugatra levő telepet 2019 végén szándékozták üzembe helyezni, a kitermelés azonban még nem kezdődött el. A norvég kontinentális self harmadik legnagyobb olajmezején létesített fúrótornyot Johan Sverdrup liberális politikusról, Norvégia első miniszterelnökéről nevezték el, akit 1884-től hat évig vezette a skandináv államot. A 2010-ben felfedezett olajmező becslések szerint 300-480 millió köbméter nyersolajat rejt. Az olajkészlet a 110-120 méter mély tengerfenék alatt, mintegy 1,9 kilométeres mélységben található a földkéregben. (MTI/EPA/NTB SCANPIX/Carina Johansen)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink