Az egészségipari termékek terén is önellátásra törekszik hazánk

Hírek Figyelő
Nagy sikere van az Egészségipari támogatási programnak, a pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a kezdeményezés eddig összesen 87 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását tette lehetővé.

Az Egészségipari támogatási programban (ETP) három körben összesen 87 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter a program cégtalálkozóján a távirati iroda tudósítása szerint közölte: 57 céget támogattak, amelyek 67 helyszínen 83 fejlesztést valósítottak és valósítanak meg.

A lezárt projektek közül sok esetben már a termelés is elkezdődött, jellemzően a kutatási-fejlesztési támogatási programok megvalósítása van még folyamatban. Tavaly már 22,5 milliárd forint összegű értékesítés kötődött a támogatási programban elindított beruházásokhoz, ez pedig a miniszter szerint azt jelzi, a piac visszaigazolta, hogy ezekre szükség van.

A tárca számításai szerint a jövőben évente legalább 170-180 milliárd forintnyi termék fog bekerülni a magyar gazdaságba, illetve az export piacokra ezen vállalkozások tevékenysége révén. – Ennek köszönhetően egyrészt csökken az importfüggőségünk, másrészt a külkereskedelmi egyenlegünk is javul – mutatott rá a pénzügyminiszter.

egészségügyi fejlesztés- 02- Varga Mihály

Varga Mihály, pénzügyminiszter szerint nagy előrelépést tett hazánk afelé, hogy az egészségipari termékekből is önellátó legyen az ország. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A beruházásoknak köszönhetően emelkedtek a gyártókapacitások az egyéni védőfelszerelések, a higiéniai textil alapanyaggyártás terén, valamint az orvosi műszerek, például mikroszkópok, mobil röntgen, lélegeztető gépek, illetve a vakcinagyártás területén is. Varga Mihály szerint nemzeti büszkeségre is okot adhat, hogy Magyarország önállóvá válik például az orvosi maszkok gyártásában.

– El kell érni, hogy egy következő esetleges járvány helyzetben, a globális ellátási láncok megszakadása esetén is biztosítható legyen a hazai egészségügyi ellátás – jegyezte meg a tárcavezető.

Az Egészségipari támogatási programot 2020 nyarán indították el azzal a céllal, hogy a magyarországi vállalkozások a beruházásaikhoz, kutatási-fejlesztési tevékenységeikhez támogatást kapjanak a hazai egészségipar erősítése érdekében. Ezen felül arra is törekedtek, hogy a gyógyszer és gyógyászati eszköz gyártás erősödjön, a hazai gyártó helyek száma és kapacitása pedig növekedjen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink