Az államnak sem jó a dohányzás

Hírek Figyelő
A dohányzás évente mintegy 93 milliárd fontba kerül az Egyesült Királyságnak, amiből 13,5 milliárd font az államháztartásnál keletkezik. A cigarettázás miatt ennyivel csökken a termelékenység, valamint ennyit kell egészségügyi és szociális ellátásokra fordítani.

Több mint kétszáz orvos, szakmai csoport és érdekvédelmi szervezet várja a brit kormánytól, hogy kötelezze el magát a dohányzásellenes politika mellett. A The British Medical Journal szakmai lapban szerdán közzétett nyílt levélben az aláírók felszólították Keir Starmer miniszterelnököt, hogy „fizettesse meg a dohányipart” a következő költségvetési évben, ha az adófizetők pénzéből nem akar többet áldozni a célra – írta a Világgazdaság.

Az aláírók szeretnék több ügyben is előrelépést várnak a munkáspárti kormánytól. Szeretnék, ha a kormány meghagyná és hosszú távon finanszírozná az elődje dohányzásellenes intézkedéseit, például a feketepiac visszaszorítását vagy a terhes dohányosok leszokását segítő pénzügyi ösztönzőket. legalább tízmillió fontot fordítana az alacsonyabb jövedelmű országok dohányzásellenes erőfeszítéseinek támogatására a következő öt évben.

A dohányzás világszerte a megelőzhető halálozások egyik fő oka, évente mintegy 75 személy halálát okozza az Egyesült Királyságban és 8 millióét világszerte, köztük 1,3 millió nem dohányzóét az Egészségügyi Világszervezet szerint. Magyarországon az elkerülhető halálozások aránya a harmadik legmagasabb volt az Európai Unióban 2020-ban, és mint látni fogjuk, a felnőtt lakosság viszonylag nagy aránya dohányzik.

Az Egyesült Királyságban a 18 évnél idősebbek 11,9 százaléka, azaz hatmillióan dohányoztak tavaly, a jóval kisebb lakosságszámú Magyarországon pedig 1,8 millióan. Az Eurobarométer adatai szerint ez a magyarok 26 százaléka. A briteknél viszont a hatmillió a legalacsonyabb szám a nyilvántartások 2011-es kezdete óta. A dohányzók legmagasabb aránya, 14 százalék, a 25–34 évesek között volt, míg a legnagyobb csökkenés a Z generációt jelentő 18–24 évesek körében történt a 2011 óta. A fiatal felnőttek körében míg 25,7 százalék gyújtott rá tizenkét éve, addig tavaly már csak 9,8 százalék – derült ki a brit statisztikai hivatal október elejei közléséből.

A dohányzás évente mintegy 93 milliárd fontba kerül az Egyesült Királyságnak, amiből 13,5 milliárd font az államháztartásnál keletkezik. A cigarettázás miatt ennyivel csökken a termelékenység, valamint ennyit kell egészségügyi és szociális ellátásokra fordítani. Charmaine Griffiths, a British Heart Foundation vezetője szerint merész és messzemenő intézkedéscsomag kell ahhoz, hogy a dohányzást elhagyja a brit társadalom. A Munkáspárt vezetői egy törvényjavaslatot terveznek benyújtani, amely megtiltaná a 2009 januárja után születettek számára a cigaretta vásárlását, valamint fontolgatják, hogy betiltsák a dohányzást egyes szabadtéri helyeken, például a pubok vagy az éttermek kertjeiben, illetve teraszain. A brit kormány október 30-án mutatja be a jövő évi költségvetés tervezetét a parlamentnek.

Borítókép: Illusztráció Fotó: GettyImages

Ezek is érdekelhetnek

További híreink