Az alapkamatot az egyhetes betét kamatához igazították

Hírek Tóth Balázs
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot az eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett keddi ülésén, hogy felzárkóztassa az irányadó egyhetes jegybanki betét kamatszintjére. A kamatfolyosó két szélét is 200 bázisponttal emelte meg a monetáris testület.

Az MNB a múlt csütörtökön 200 bázisponttal magasabban, 9,75 százalékon hirdette meg az egyhetes betétet,

mert előző nap újabb rekordmélységekbe gyengült a forint, annak ellenére, hogy az előző kamatdöntő ülésén a monetáris tanács 185 bázisponttal 7,75 százalékosra növelte a jegybanki alapkamatot. Az MNB már múlt csütörtökön bejelentette azt is, hogy az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a monetáris tanács július 12-i ülésén napirendre kerül, így a 200 bázispontos emelés nem volt meglepő.

Az elemzők ugyanakkor nagyobb, 300 bázispontos emelésre számítottak a kamatfolyosó két szélénél. A keddi döntést követően az overnight betét kamata 9,25 százalékra emelkedik, az egyhetes fedezett hitelé pedig 12,25 százalék lesz.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a monetáris tanács ülése utáni online tájékoztatón kifejtette:

az infláció júniusi további emelkedése és az elhúzódó inflációs kockázatok a monetáris szigorítási ciklus, a kamatemelések határozott folytatását teszik szükségessé. Virág Barnabás jelezte azt is: az MNB Monetáris Tanácsa részletesen értékelte a makrogazdasági és pénzpiaci helyzetet a keddi döntés előtt. Kiemelte: a monetáris politika horgonya most is az árstabilitás elérése és helyreállítása, a testület megítélése szerint a jelenlegi inflációs folyamatban másodlagos, hogy keresleti vagy kínálati folyamatok állnak mögötte.

Aláhúzta: a monetáris tanács a leghatározottabban kíván fellépni a másodkörös hatások elkerülése és az inflációs várakozások lehorgonyzása érdekében. Ennek során fontos az alapkamat és az egyhetes betéti ráta összezárása. Hangsúlyozta: a jegybank folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását, és szükség esetén kész minden rendelkezésre álló eszközzel beavatkozni. A jelenlegi helyzetben kiemelten fontos a fiskális és a monetáris politika összhangja.

Jelezte: az emelkedő másodkörös inflációs kockázatok kezelése érdekében a szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt.

Leszögezte, folytatni kell az infláció elleni küzdelmet, hozzátéve, az infláció az őszi hónapokban tetőzik, ezután fokozatosan mérséklődik. A júniusi inflációs adat összhangban van a legutóbbi Inflációs jelentés várakozásaival.

Virág Barnabás kedvezőnek nevezte, hogy májusban ismét aktívumot mutatott a külkereskedelmi egyenleg. A következő hónapokban derül ki, hogy ez trendforduló, vagy csupán egyhavi adat. Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten megkezdte az MNB a devizalikviditást nyújtó swapeszköz negyedéven belüli alkalmazását, egynapos futamidőn, ezzel megemelve a rövid oldali hozamokat. A legelső eredmények pozitívak. A jegybank továbbra is kiemelt figyelemmel követi a swappiaci folyamatok alakulását, törekedni fognak a piaci egyensúly fenntartására. Aktívan és rendszeresen alkalmazzák az eurolikviditást nyújtó swapeszközt, amíg a piaci helyzet azt indokolja.

Mint mondta: a múlt pénteki swap tender után az MNB a jövőben is aktívan kész használni ezt az eszközt. Arról is szólt, hogy a napokban kialakult pénzpiaci helyzet növeli a tartós infláció kockázatát és veszélyezteti az árstabilitás elérését, így erősödtek a felfelé mutató kockázatok. A jegybank várakozásai szerint az infláció az őszi hónapokban tetőzhet, majd lassan csökkenhet a pénzromlás üteme, ez azonban nagyban függ az árstopok további sorsától.

Az inflációs várakozásokat és a devizapiaci mozgásokat kezelni kell.

A jegybank a leghatározottabban fog fellépni minden, az árstabilitást veszélyeztető folyamat ellen – nyomatékosította a jegybank alelnöke. A monetáris politika elsődleges célja folytatni az infláció elleni küzdelmet, ennek érdekében mindaddig folytatni kell a határozott kamatemeléseket, amíg az inflációban nem mutatkozik fordulat – húzta alá.

Az alelnök egy elemzői kérdésre úgy válaszolt: az MNB-nek vannak különböző nemzetközi repo-megállapodásai, melyek megfelelően biztosítani tudják a bőséges keretet a swappiaci műveletekhez. Ha szükséges ezeknek bővítése, akkor azt meg fogják tenni. Virág Barnabás kiemelte: a következő időszakra az irány egyértelmű, határozott kamatemelésekkel megy tovább a jegybank.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink