Az AfD erősödése árthat Kelet-Németország gazdaságának

Hírek vg.hu
Veszélybe kerülhet a szász Szilícium-völgy a német kormány inkompetenciája miatt. Az AfD erősödése árthat Kelet-Németország gazdaságának, a foglalkoztatásnak és a befektetéseknek.

Az üzleti élet vezetői és a szakszervezetek már a hétvégi türingiai és szászországi tartományi választások előtt aggodalmukat fejezték ki amiatt, milyen potenciális gazdasági károkkal járhat a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) esetleges győzelme: elriaszthatja az instabilitástól és ellenséges környezettől tartó befektetőket.

Bekövetkezett, amit jeleztek a felmérések: az AfD végzett az első helyen Türingiában és szoros eredménnyel a másodikon Szászországban, bár a tartományi törvényhozásba bekerülő többi párt összefogása miatt nincs esélye kormányra kerülni.

Figyelmeztetés a berlini koalíció számára

Rainer Dulger, a Német Munkaadók Szövetségének (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände – BDA) elnöke a választás után kiemelte a virágzó gazdaság és a stabil politika közötti kapcsolatot, és úgy vélte, hogy az AfD felemelkedése

mély aggodalmat és a közvélemény bizalomhiányát tükrözi aziránt, hogy Németország jelenleg a helyes irányba halad-e.

Részben Olaf Scholz kancellár jelenlegi politikáját tette felelőssé a jobboldali előretörésért, és felszólította a hárompárti koalíciót, hogy változtasson. „A választási eredmények egyértelmű figyelmeztetés a kormánykoalíció számára” – nyilatkozta a dpa német hírügynökségnek.

Súlyosabbá válhat a munkaerőhiány

Közgazdászok egy része attól tart, hogy a választások eredménye miatt még súlyosabbá válhat a szakképzett munkaerő egyébként is jelentős hiánya Kelet-Németországban, ami a vállalatok elvándorláshoz vezethet, tudósított a Deutsche Welle internetes kiadása.

Erre már a szavazás előtt is figyelmeztetett Nancy Faeser német belügyminiszter, aki arra is emlékeztetett, hogy a berlini kormány az Európai Unión kívülről is akar képzett munkaerőt az országba csábítani.

A türingiai és szászországi székhelyű vállalatok pedig szakképzett munkaerő hiányában hátrányba kerülhetnek globális versenytársaikkal szemben.

Monika Schnitzer, a Gazdasági Szakértők Németországi Tanácsának elnöke szerint a két tartományban az állami és oktatási intézmények már most is szenvednek a munkaerőhiánytól, ami tovább fokozódhat.

Egyetért vele Marcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung – DIW) elnöke is, aki szintén a munkahelyek és külföldi befektetések elvesztésétől tart. Szerint az AfD politikája – a kereskedelmi protekcionizmus, a bevándorlás csökkentése, a nyitottság és a sokszínűség csökkentése – valószínűleg a vállalatok és a szakképzett munkaerő elvándorlását eredményezné, ami több vállalati csődhöz vagy a cégek áttelepítéséhez vezethet.

„A fiatalabb és képzettebb polgárok költöznek majd el a két tartományból olyan helyekre, ahol úgy érzik, hogy jobban értéklik őket” – nyilatkozta a Reutersnek. Ennek némileg ellentmond, hogy az AfD különösen erősödik a fiatalok körében, akik egyre elégedetlenebbek társadalmi és gazdasági helyzetükkel és aggódnak a jövőbeli kilátásaikért.

Veszélybe kerülhet a csipgyártás

Ralf Wintergerst, a német digitális szövetség, a Bitkom elnöke is aggódik. Németországnak a „nyitottság és az innováció országának” kell maradnia – ezek olyan értékek, amelyeket az AfD nem képvisel.

A tervezett szászországi félvezetőgyárak nem fognak külföldi tehetségek nélkül működnin – figyelmeztetett, mert az ilyen szakemberek válogathatnak a lehetőségek között.

Pedig a német csipgyártók éppen Szászországban akartak saját Szilícium-völgyet létrehozni. A 2000-ben alapított Silocon Saxony ipari szövetség 555 mikroelektronikai és kapcsolódó ágazatokban tevékenykedő vállalatot foglal magában és mintegy 40 000 embert alkalmaz. Sok közülük Drezda északi részén működik, és itt kezdte építeni első európai gyárát a világ legnagyobb csipgyártója, tajvani TSMC is.

A szakértők egy része szerint azonban nem szabad a történtekből következtetni a jövő évi országos választások eredményére, bár az AfD előretörése miatt nyilvánvalóan módosul majd némileg a hagyományos német pártok politikája.

A migrációval kapcsolatban ennek már láthatóak a jelei: a kancellár feladta korábbi ellenkezését, és már hajlandó harmadik országba telepíteni az illegális migránsokat, komolyabban veszik a kitoloncolást és szigorítanak a fegyvertartási szabályokon.

Franziska Palmers, a Capital Economics Európával foglalkozó vezető közgazdásza szerint azonban a kelet-németországi választások után sem fog Berlin valószínűleg eltérni a szigorú költségvetési politikájától. A Deutsche Bank elemzői szintén csak „átmeneti gazdasági kockázatokra” számítanak, és nem látnak alapvető változásokat a német gazdaságpolitikában.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Sokan tiltakoztak az AfD előretörése ellen / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink