Az 5 éveseket is oltják Amerikában

Hírek Figyelo.hu

Az Egyesült Államokban szerdán kezdetét veheti az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltása, miután az ország járványügyi központja (CDC) kedden áldását adta a Pfizer/BioNTech vakcinájának használatára – írta a Reuters.

Noha az amerikaiak 58 százaléka már megkapta az oltást, a 12 évesnél fiatalabb gyerekek eddig nem kaphatták meg azt, így a delta variáns több ezer gyerek kórházba kerülését okozta, akik az országban regisztrált esetek negyedét adták – emelte ki a VG szemléje.

Az oltás több mint 90 százalékos eséllyel előzi meg a tünetekkel járó fertőzés kialakulását a gyerekek körében, így elkerülhetőek az iskolabezárások is.

Az amerikai kormány 15 millió adag gyerekeknek szánt oltóanyagot küld szét az országban és a jövő hétre már azt reméli, hogy az oltási program teljes gőzzel fog haladni. A megérkezett oltásokat nem tömeges oltóközpontokban, hanem gyermekorvosi rendelőkben, gyerekkórházakban és patikákban fogják beadni.

A kormány 50 millió adagot vásárolt a Pfizer vakcinájából a lépéshez és a korosztályba tartozó mind a 28 millió gyerek számára rendelkezik elegendő oltóanyaggal.

A gyerekek számára készült védőoltás hatóanyagtartalma azonban csak 10 mikrogramm, szemben az idősebbeknek szóló 30 mikrogrammos dózissal.

Az országban egyelőre csak a Pfizer vakcináját engedélyezték a 12 évnél fiatalabbak számára, míg a Moderna vasárnap arról beszélt, hogy elhalasztja vakcinájának sürgősségi használatával kapcsolatos kérelmének beadását, míg a hatóságok a 12 és 17 évesek számára adható vakcinájukról döntenek.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink