Árvíz: lassan a Szigetközbe érkezik, Lengyelországban már átszakadt egy gát

Hírek vg.hu
A vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a védekezés jól halad. Közben egyre több halálos áldozatot követel az árvíz Közép-Európában, Lengyelországban átszakadt egy gát.

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta a szervezet szóvivője kedd reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Siklós Gabriella kiemelte, a vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. A védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik – mondta.

Elmondta, hogy a 2013-as árvíz után megerősítették a töltéseket, a töltések jó állapotban vannak. Az OKF az ország más területeiről is vezényelt át vízügyi szakembereket, szombaton több mint ötszázat, hétfőn pedig további háromszázat.

Nagy erőkkel vannak jelen a vízügyes műszaki irányítók és vészőrök is, emellett több mint kétszázan irányítják és koordinálják a munkákat, tehát több mint ezer vízügyes most már huszonnégy órában védekezik és dolgozik – mondta a szóvivő. Siklós Gabriella kiemelte: a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót. Figyelik az előrejelzéseket, a modelleket, de most óráról órára még mindig egy picit változik a helyzet – tette hozzá.

A szükségtározó megnyitására azért lehet szükség, mert az árvízcsúcsot jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni (…) egyébként nem segít a beavatkozás – fogalmazott. A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd.

A teljes cikk itt olvasható.

Tombol az árvíz Közép-Európában, a legsúlyosabban érintett térség most már egyértelműen Lengyelország, ahonnan sokkoló felvételek érkeznek az aktuális helyzetről.

Fotó: AFP

A legdrámaibb képek Klodzko városában készültek. Ez egy 25 ezres település az Alsó-sziléziai vajdaság délnyugati részén Boroszlótól mintegy 80 kilométerrel délnyugatra. A települt ugyanis egy gátszakadást követően brutális árhullám érte el.

Amit most itt látunk, az apokalipszis. Az embereknek el kellett hagyniuk az otthonaikat. Az utcákon törmelék- és sárhalmok vannak. Sok helyen az épületek második emeletéig ér a víz. De legalább a víztömeg apadásnak indult – írta le a helyzetet egy helyi tudósító.

A körülmények azonban továbbra is nehezek, nincs víz és áram se. A lengyel hatóságok mindet megtesznek, hogy segítsenek a bajbajutottakon, a rendőrség és a hadsereg is jelen van, helikoptereket is bevetettek. A közhangulat a katasztrófa ellenére is nyugodt.

Az árvíz jelenleg északnak vonul a folyók mentén a Balti-tenger felé. Vagyis ahogy javul Klodzko helyzete, annál inkább nő a veszély Boroszlóban, de akár a német Drezdában is.

A teljes cikk itt olvasható.

Egyre több halálos áldozatot követel az árvíz

Hétfőn Lengyelországból négy, Csehországból három, Romániából pedig egy áldozatot jegyeztek fel. Az Ausztria, Csehország, Lengyelország és Románia egyes részeit elöntő áradás a héten várhatóan hazánkat és Szlovákiát is eléri. Mindeddig összesen 16-an haltak meg az árvíz miatt, heten Romániában, öten Lengyelországban, hárman Csehországban és egy fő Ausztriában.

Lengyelországban Donald Tusk sürgősségi kormányülés után katasztrófahelyzetet hirdetett és 1 milliárd zlotyt (92 milliárd forint) ígért az árvízkárosultaknak.

Az országban gátak szakadtak át és volt, hogy egy kórházból betegeket kellett evakuálni. Az érintett területeken iskolákat és irodákat zártak be és több helyre teherautókon szállítottak élelmiszert és ivóvizet a károsultaknak. Az Odera folyó a 130 ezer lakosú Opole és a 640 ezres Wroclac városát is fenyegeti, noha az utóbbit már 1997-ben is elöntötte az árvíz.

Csehországban folyik a mentés az árvíz után / Fotó: Radek Mica / AFP

Csehországban szükségállapotot hirdettek két északkeleti régióban, a lengyel határ közelében. Víz alá került több kisváros is az országban és több ezer embert menekítettek el a hatóságok az emelkedő víz elől. A mentésben katonai helikopterek is részt vettek – jelenti az AP hírügynökség, Hétfőn azonban a hegyi területeken már elkezdett apadni a víz, összeomlott házakat és pusztítást hagyva maga után. Petr Fiala miniszterelnök is a leginkább érintett térségbe utazott és elmondta, hogy az ország túl van a legrosszabbon.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Nagy István / Facebook

Ezek is érdekelhetnek

További híreink