Árcsökkentésért lobbiznak a Moderna részvényesei

Hírek D. GY.
A gyógyszergyár aktivista befektetői és a politikusok szeretnék elérni, hogy a vakcinák alacsonyabb áron a szegényebb országok számára is megfizethetőek legyenek.

A Legal & General Investment Management (LGIM), egy londoni székhelyű befektetési alap szerint a részvényeseknek joguk van tudni, hogy az amerikai kormány milyen finanszírozási-szállítási és árképzései megállapodásokat kötött a gyógyszergyárral. Az USA legalább 2,5 milliárd dollárral támogatta a vakcina kifejlesztésének költségeit, a Moderna azóta is a fejlett nyugati államoknak szállít, nem adja át technológiáját a közepesen fejlett, vagy szegénynek számító országoknak és kedvezményeket sem kínál fel. A Moderna megtámadta az LGIM által az amerikai tőkepiaci felügyeletnek, a SEC-nek benyújtott indítványt, ez szinte rutinszerű eljárás az amerikai tőzsdei cégeknél és többnyire sikerrel is jár. Most azonban nagy a nyomás a felügyeleten, mert egy másik befektetői csoport, amelyet az Oxfam képvisel szintén azt követelik, hogy a Moderna és a Pfizer ossza meg más gyártókkal is a vakcinaelőállítás technológiáját.

A nyomás politikai oldalról is egyre erősödik,

Elizabeth Warren, Massachusetts szenátora, akinek befolyását nehéz lenne túlbecsülni a Demokrata Párton belül a múlt héten hevesen kritizálta az amerikai gyógyszergyárakat és szintén a technológia megosztására szólította fel azokat. A Pfizer és a Moderna becslések szerint az idén 93 milliárd dollár árbevételt könyvelhet el csak a vakcinák eladásából. A Pfizer még csak-csak tud azzal védekezni, hogy saját maga fejlesztett, a Moderna esetében azonban ez már nehezebbnek ígérkezik, ugyanis a kutatások során szorosan együttműködtek az amerikai egészségügyi intézetekkel, így többek között a US National Institutes of Health-el. Egy, a folyamatban részt vevő kutató – Barney Graham – a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy a fejlesztési folyamat során az állam “szabad kezet” adott a gyógyszergyárnak az árazás kérdésében. A Moderna persze hevesen cáfolja, hogy ilyesmire sor került volna. A SEC-nek benyújtott ellen-indítványukban azt állítják, hogy már korábban is tervezték árazási politikájuk nyilvánosságra hozatalát, s ez legkésőbb a jövő év februárjának közepéig megtörténik.

Nyolcezer alatt a karácsonyi fertőzésszám

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink