Árat emelnek a hazai építtetők

Hírek figyelo.hu

A tavaly márciusihoz képest 8 százalékkal nőtt a Mapei Kft. belföldi forgalma, ezzel elérte a 6 milliárd forintot. A bevételek növekedéséhez az áremelkedés miatti bevásárlások, illetve a az állami támogatások hatására fellendülő kereslet hajtotta – írja a cég közleményében.

  • A vállalat március végi belföldi forgalma 6 milliárd forint lett, ami 8 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest.
  • Az export forgalom számottevően, 16 százalékkal javult, március végén 106 millió forint volt.

A kivitel javulásában a külföldi országok javuló építőipar teljesítménye mellett, új termékek gyártása és forgalmazása is fontos szerepet játszik.

A szerény várakozások ellenére az első negyedév forgalma jobb lett a tervezettnél

– mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A vállalat óvatos várakozását az év végi ipari termelés alakulása, a kedvezőtlen januári időjárás, valamint a magánberuházások korlátozások miatti megtorpanása indokolta. A szakember szerint a vártnál jobb növekedés egyik tényezője a várható áremelkedés miatti bevásárlások voltak – mondta a szakértő.

A beruházók aggodalmának oka, hogy már Magyarországra is begyűrűzött az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállítása terén, világszinten jelentkező nehézségek hatása, ami miatt ellátási problémákra és késztermék áremelkedésre lehet számítani.

A szakember szerint a következő negyedévet az alapanyagok árainak emelkedése és azok gyártásának üteme fogja meghatározni. Sajnos az alapanyaggyártási nehézségek miatt előfordulhatnak szállítási problémák, amelyek a határidők kitolódásában jelentkezhetnek.

(Borítkép: A Mapei Kft. új csomagolóüzeme és raktárcsarnoka Sóskúton 2019. március 21-én. Az olasz Mapei építőipari anyagokat gyárt. (MTI/Máthé Zoltán)

További híreink