Áramot és pluszgázt vesz Szerbia

Hírek Moszkovits János

A rendelkezésre álló szénmennyiség csökkenése miatt kisebb a termelés a szerbiai erőművekben, ezért – tekintettel a várható alacsony hőmérsékletekre és a nagyobb fogyasztásra – a villamosművek az ilyenkor szokásosnál több áramot kénytelen importálni, közölte a belgrádi bányászati és energiaügyi minisztérium.

Az ellátás biztosítását külön munkacsoport felügyeli. Ennek legutóbbi ülésén elhangzott, hogy folyamatban van a Kolubara szénbányában történt január 10-i tűzeset következményeinek a felszámolása, a tönkrement óriáskotrógép helyébe pedig újat telepítenek.

December közepén a nedves szén és a hálózati károkat okozó hóesés miatt egy-két napig több tízezer fogyasztónál áramszünet volt, emiatt egy hete kénytelen volt lemondani tisztségéről az állami szolgáltató, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) vezérigazgatója, Milorad Grčić. Ő Zorana Mihajlović, bányászati és energiaügyi minisztert okolja a problémákért. Bár mindketten a kormánypárt alapemberei, folyamatos közöttük a kölcsönös vádaskodás (szabotázzsal és külföldi érdekek kiszolgálásával is vádolják egymást).

A következő időszakban az állam elegendő mennyiségű energiát és energiahordozót tud biztosítani, a villanyáram- és gázbehozatallal pedig szavatolja az ellátás biztonságát, a hőenergia továbbításában sincsenek nagyobb zavarok,

idézi a minisztériumi munkacsoport közleményét a magyarszo.rs újvidéki portál.

Ugyanakkor a sajtóbeszámolókból az is kiderül, hogy Srbijagas állami vállalat 200 millió eurós hitelt vesz fel hat banktól, köztük az OTP-től is, hogy törleszteni tudja a gázimport költségeit. Az erről szóló törvényjavaslat indoklásából kiderül, hogy tavaly november elején a bulgáriai gázvezeték-baleset miatt felfüggesztették az energiahordozó szállítását Szerbiába, ezért a Srbijagas ötmillió köbméter földgázt importált Magyarországról, ezáltal biztosítva a rendszer biztonságos működését a háztartások és az ipari fogyasztók számára. A vállalat december folyamán is jelentős összeget költött a földgáz behozatalára. A belgrádi pénzügyminisztérium ezért úgy ítélte meg, hogy új hitelek nélkül veszélybe kerülne a Srbijagas likviditása, ugyanis az ország biztonságos és folyamatos ellátása érdekében kénytelen továbbra is gázt importálni, lényegesen magasabb felvásárlási áron.

(Borítókép: Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink