Amerikai elnökválasztás 2024-Összecsaptak az alelnökjelöltek

Hírek vg.hu / MTI
A két politikus számos kérdésben fejtette ki álláspontját. Ám végül sem J. D. Vance, sem Tim Walz nem érezheti egyértelműen győztesnek magát.

Televíziós vitában csapott össze J. D. Vance szenátor, a Republikánus Párt alelnökjelöltje és Tim Walz, Minnesota állam kormányzója, a Demokrata Párt alelnökjelöltje helyi idő szerint kedd este. A vitában többek között a közel-keleti helyzetről, a gazdaságról, az illegális bevándorlásról és a terhesség-megszakításról esett szó a CBS News csatornán. Mivel korábban Donald Trump azt közölte, hogy nem vesz részt több vitán Kamala Harrisszel és újabb alelnökjelölti vita sincs kiírva, ez azt is jelenti, hogy könnyen lehet, hogy a novemberi elnökválasztás előtt ez volt az utolsó összecsapás az elnök- vagy alelnökjelöltek közöt

Fókuszban az Izrael elleni iráni támadás

A vita kezdetén a közel-keleti helyzet éleződésére, az Irán által kedden végrehajtott Izrael elleni rakétatámadásra reagáltak a jelöltek. Vance a Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt által képviselt elrettentésre épülő politikát ajánlotta, és a nemzetközi fesztültségeket részben a hivatalban lévő demokrata Biden-Harris-adminisztráció három és fél éve folytatott külpolitikai gyengeségével magyarázta.

Ezzel szemben Walz veszélyesnek nevezte Donald Trump politikáját, ami kockázatot hordoz, és ami Kamala Harris demokrata alelnök és elnökjelölt kiszámíthatóságával áll szemben.

Az illegális bevándorlás is fontos témája a kampánynak

Az illegálisbevándorlásról szólva a demokrata jelöl felidézte, hogy Trump akadályozta megidén a határőrizet szigorítását segítő kétpárti törvényt. Vance szerint azonban a Biden-Harris-adminisztráció hivatalba lépésekor megszüntette elődje, Donald Trump rendeleteit a határ védelmében, ami kiváltotta az illegális határátlépések ugrásszerű növekedését. Hozzátette, hogy egy Trump-adminisztráció esetén az illegális bevándorlók kitoloncolását a bűnözőkkel kezdenék meg.

Szó esett még a vitán az inflációról, az otthonteremtésről, a fegyvertartás szabályozásáról, a klímaváltozásról és az amerikai demokrácia állapotáról, valamint a szólásszabadság gyakorlásának lehetőségéről is.

Vance pedig arról beszélt, hogy a republikánusoknak ismét el kell nyerniük az emberek bizalmát az abortusz kérdésében, aminek részeként Trumppal közös politikájának elemeként említette, hogy a családpolitikát erősítenék a gyermekvállalást ösztönző lépésekkel és családtámogatással.

A vita során a CBS News által elkészített közvéleménykutatás szerint a nézők 42százaléka Vance-t, 41 százaléka pedig Walzot tartotta győzesnek, míg 17 százalékot nem tudta eldönteni, hogy ki nyert.

 

Címlapfotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink