Alkatrészhiány: újra leáll a Mercedes-gyár

Hírek Figyelo.hu
Most három hétig tart majd a termelési szünet.

Alkatrészhiány miatt ismét leáll a Mercedes-Benz kecskeméti gyára,

a termelési szünet három hétig tart majd. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. lapunkat arról tájékoztatta, hogy a kecskeméti gyár a termelési program rugalmas módosításával alkalmazkodik az aktuális helyzethez a 30. naptári héten, valamint az azt követő nyári termelési szünettel a 31. és a 32. naptári héten. A vállalat ezt az időszakot karbantartási tevékenységekre, illetve az új modell sorozatgyártásának előkészületeire használja fel.

A félvezető áramköröket gyártó Intel még április 22-én jelezte, hogy nem látja a végét a nemzetközi piacon az elektronikai alkatrészek kínálatában bekövetkezett hiánynak. Emiatt a kecskeméti Mercedes-gyárban idén januárban, majd áprilisban már volt egy-egy termelés-leállás, a globális csiphiány miatt pedig június közepén ismét rövidített munkaidőt vezetett be a rastatti és brémiai Mercedes-Benz üzemekben a Daimler.

A kecskeméti gyár több mint 4400 munkatársat foglalkoztat.

A koronavírus-járvány miatt tavaly március 20-tól április 28-ig állt a munka a gyárban. Később, augusztusban az ünnepi hétvégéhez kötve, majd a téli szabadságolási időszakban is tartottak egy-egy termelési szünetet. A világjárvány és a több hetes leállás ellenére 2020-ban több mint 160 ezer autót gyártottak Kecskeméten, és 3,4 milliárd euró árbevételt értek el. Egy évvel korábban, 2019-ben 190 ezer autót gyártottak 3,6 milliárd euró árbevétel mellett.

A globális csiphiány dacára jelentős nyereséget termelt a Daimler német autógyártó az idén a második negyedévben,

miután a luxusautói iránti kereslet továbbra is erős volt. A második negyedéves gyorsjelentésében azonban arra figyelmeztetett, hogy a félvezetők hiánya visszaveti az értékesítést az idei év második felében, és jövőre is éreztetni fogja hatását.

Az idei második negyedévben a Daimler 43,49 milliárd euró bevételre tett szert, ami 44 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 30,18 milliárd eurót. Az értékesített járművek száma 36 százalékkal, 736 385-re emelkedett.

(Borítókép: Kecskemét Mercedes gyár (Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft)

További híreink